Atina je glavni i najveći grad Grčke. Grad je ime dobio po boginji Atini, boginji civilizacije, mudrosti, tkanja i zanata. Atina je jedan od najstarijih gradova, čija istorija beleži preko 3400 godina. Danas ovaj grad predstavlja metropolitansko područje sa 3,7 miliona stanovnika. Udaljenost Beograda od Atine je 1104 km.

Atina se smatra kolevkom civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tokom 5. i 4. veka pre nove ere. Iz ovog perioda ostalo je mnogo antičkih zgrada i umetničkih dela. Najpoznatije delo je Akropolj, koji mami orgomni broj turista i predstavlja najbolji primer klasične grčke umetnosti i arhitekture.

Atinu je najbolje obići u proleće ili jesen, pošto je leti izuzetno toplo i suvo. Atina ima toliko različitih turističkih atrakcija koje bi trebalo obići, ali uvek početna tačka obilaska svih turista je Akropolj.

Akropolj je glavno obeležje Atine nalazi se na 156 metara visokoj litici od krečnjaka. Na Akropolju se nalaze tri hrama Partenon, posvećen boginji Atini, iz 5-og veka pre nove ere, hram Erehteon, karakterističan zbog Karijatida, skulptura mladih sveštenica koje svojim glavama pridržavaju svod hrama i mali hram posvećen boginji Atini Niki.   

Pogled na Akropolj, Atina
Pogled na Akropolj, Atina

Put do samog centralnog hrama na Akropolju je malo strmiji. Ali ako želite da upoznate pravi duh Atine najbolje je da šetate samim centrom, koji je prepun kako preko dana tako i preko noći.

Svojom centralnom pozicijom u Atini, Akropolj se nalazi u blizini drugih značajnih arheoloških i kulturnih lokaliteta. Jedno od takvih mesta je svakako akropoljski muzej. Akropoljski muzej je bio arheološki muzej, osnovan 1865. godine, i nalazio se na Akropolju. Smatran je za jedan od najvažnijih arheoloških muzeja u Atini. Zbog ograničenog prostora, grčka vlada je odlučila da izgradi novi muzej. Akropoljski muzej je zatvoren 2007. godine, i prebačen u Novi akropoljski muzej, koji je izgrađen u podnožju Akropolja, i otvoren je 2008. godine.

Plaka je mesto koje podseća na Skadarliju u Beogradu u večernjim satima prepuna je ljudi, kako onih koji šetaju tako i onih koji sede u baštama restorana. 

Plaka, Atina
Plaka, Atina

Plaka je poznata po uskim, kaldrmisanim uličicama, koje su prepune barova, restorana i taverni. Predstavlja pravi istrijski i umetnički kraj. Ovde se mogu naći prodavci umetničkih slika, suvenira kao i ulični svirači. 

 Nezaobilazno je obići Monastiraki trg i ulicu Ermou, koji se nalazi u produžetku Plake. Trg Monastiraki je živopisan deo Atine koji vole podjednako Atinjani i turisti. Monastiraki trg je bio centar Atine za vreme Otomanske imperije, danas se ovde mogu naći pijace, radnjice, restorani. U večernjim satima se ovde okupljaju mnogi turisti i zabavljači koji svojom igrom zabavljaju sve. U centru ovog trga je crkva Kapnikarea. Najpoznatija ulica u Atini je Ermou, ova ulica je ujedno i glavno šetalište u gradu, prepuna je različitih radnji, gde možete naći sve od gardarobe do suvenira.

Još jedan od trgova koji se nalazi u samom centu je i Sintagma trg na kom se nalazi zgrada Parlamenta, nekada kraljevska palata, ispred koje se vrši poznata smena straže.

Smena straže ispred parlamenta, Atina
Smena straže ispred parlamenta, Atina

Ova smena straže je jako intresanta turistima koji se u velikom broju okupljaju oko zgrade i fotografišu ovaj događaj.

Omonia trg se takođe nalazi u samom centru Atine, poznat je po imigrantima koji u Atinu dolaze preko luke Pirej. Ogroman broj hotela u Atini se nalazi na trgovima Sintagma i Omonia.

Zanimljiva stvar u vezi trga Sintagma je da je metro stanica Sintagma koja se nalazi na samom trgu Sintagma uređena tako da podseća na muzej. Ovde možete videti ostatke grobnica, grnčarije i keramičkih vodovodnih cevi i sve izgleda jako lepo.

 Najviša tačka u Atini je Brdo Likavitos (277m), nalazi se severoistočno od centra.

Pogled sa brda Likavitos, Atina
Pogled sa brda Likavitos, Atina

Do ovog mesta možete doći i žičarom ili peške uz stepenice. Na ovom brdu postoji jedna crkvica i restoran. Vrh ovog brda je najbolje mesto sa koga kao na dlanu može viditi ne samo centar čitavog grada sa Akropoljem na brdu, već i luka Pirej, u daljini.  

Luka Pirej je udaljena od centra Atine 9 km i do nje se može doći i metro linijom. Nekada je luka Pirej prestavljala nenaseljeno ostrvo u blizini Atine, tokom 5. veka p. n. e, nasipanjem zemlje i gradnjom zidina Pirej je postao deo Atine i njeno pristanište. Luka Pirej je jedna od najvećih luka u ovom delu Evrope i ima veliki broj polaska brodova u letnjem periodu posebno. 

Za sve ljubitelje sporta u Atini možete posetiti fudbalske stadione Olimpijakosa  ili Panatinaikosa, kao i olimpijsko selo.

Stadion Olimpijakos, Atina
Stadion Olimpijakos, Atina

Letnje olimpijske igre u Atini su održane 2004 godine, tada je ovo selo bilo prelepo mesto za sve vrhunske sportiste, dok danas kada obilazite ovo mesto, možete samo primetiti tužan prizor, potpunu zapuštenost čitavog kompleksa. 

 

 

 

 

Plaže u Atini nisu njen glavni turistički adut i nalaze na udaljenosti oko 30. min vožnje od centra. Neke od najpoznatijih su  Paleo Faliro, Alimos, Glifada, Vula, Varkiza, Alcioni i Lagonisi.

Plaža u Atini
Plaža u Atini

Plaža su peščane, dobro opremljenje i nisu pretrpane turistima, izuzev vikendom kada su puno, jer se tada svi Atinjani spuštaju na plaže. Iznad plaža postoji šetališe koje je lepo uređeno pa svakako i ovaj deo Atine treba videti. 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Atina putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *