Bratislava

Bratislava je glavni i najveći grad u Slovačkoj sa 430000 stanovnika. Ime Bratislava stvorio je Šafarik (slovački pisac, istoričar i lingvista) u prvoj polovini 19 veka, izvodići ga od imena starog bohemskog vladara Bretislava. Kroz Bratislavu teče reka Dunav koja deli grad na istočni stari, istorijski deo grada i zapadni deo koji je nov i moderan. Udaljenost Beograda od Bratislave je 570 km.

 

Beogradska želežnička stanica početna je tačka našeg putovanja do Bratislave. Vozom smo prvo otišli za Budimpeštu (povratna vozna karta je 26 e), pa odatle smo presedali za Bratislavu (povratna vozna karta je 17,5 e). Glavna železnička stanica u Budimpešti je „Budapest Keleti“ otvorena je 1884 godine. Sama zgrada železničke stanice kao i deo ispred stanice izgleda prilično lepo.

U Budimpešti smo se zadržali samo dva sata do polaska voza za Bratislavu. Relaciju Budimpešta-Bratislava od 200 km, prešli smo za 2.40 min. Glavna železnička stanica u Bratislavi „Hlavná stanica“, otvorena je prvi put davne 1848 godine i od tada je dva puta renovirana.

Pošto smo u Bratislavu stigli 31.12. kada su popusti po radnjama veliki, prvo smo otišli u tržni centar Aupark. Popusti su naravno veći u istim radnjama ovde, nego u Beogradu i to nije mala razlika u ceni. Tržni centri su uglavnom svugde isti, pa opis istih ćemo preskočiti. Tržni centar Auparkr je u blizini mosta SNP (Most Slovenského národného povstania), koga zovu još i Novi most. Prelaskom ovog mosta stiže se u Stari grad.

Most SNP, Bratislava
Most SNP, Bratislava

Most SNP je specifičan po tome što se na njemu nalazi restoran u obliku letećeg tanjira. Do restorana koji se nalazi na visini od nekih 90 metra možete stići uz pomoć lifta za 45 sekundi. Cena ulaznice za ovaj vidikovac je 6,5 e za jednu osobu, dok deca do 15 god i visine 111 cm, studenti i grupe sa 10 posetioca plaćaju 3,25 e. Odavde vam se pruža fantastični pogled na Bratislavu.

Dalje smo nastavili ka starom gradu, delu grada rezervisanom za pešake sa sa kaldrmisanim uličicama. Intresanto za Bratislavu je da ima puno skulptura koje krase ulice ovog grada. Jedna od najslikanijih je skulptura Cumila, lik koji izlazi iz šahte. Ovu skulpturu ćete jednostavno pronaći, oko nje su turisti koji čekaju jedan po jedan da se ovde slikaju. Na glavnom trgu je skulptura Napoleonskog vojnika, Huberta, ova statua govori o Napoleonovom vojniku koji dok je bio u Bratislavi, zaljubio se i ostao ovde. Nešto dalje od Starog grada u ulici Obchodná, nalazi se skulptura dve devojke koje odmaraju na poštanskom sandučetu od vožnje na skejtu.

Novu Godinu smo odlučili da dočekamo u gradu. Atmosfera je bila jako lepa. Temperatura je bila dosta ispod nule, mada to nije sprečilo dosta ljudi da se okupe u Starom gradu gde su bile postavljene bine sa muzikom kao i kućice u kojima se prodavalo kuvano vino. Glavni događaj u ponoć, bio je vatrome u blizini Dunava. Ceo događaj je bio jako lep, vatromet, klasična muzika u ponoć, bez petardi delovalo je prilično kulturno. 

Sledeći naš dan u Slovačkoj smo odlučili da obiđemo manji gradić Trnova, udaljen oko 60 km od Bratislave.  

Trnava
Trnava

Do njega smo stiglii vozom a cena karte je 2,56 e. Trnava je sedmi po veličini grad u Slovačkoj sa oko 68 500 stanovnika i leži na reci Trnavki.Trnava je danas središte Univerziteta i katoličke nadbiskupije. Turistički deo ovog grada smešten je u zidinama gde se nalazi glavne turističke atrakcije kao što su: Gradska kula, spomenik Svete Trojice, crkva Svete Ane, katedrala Svetog Jovana Krstitelja. Pešačka zona u zidinama je renovirana 2014. i izgleda jako lepo i čisto, sa dosta klupa za odmor, nekoliko radnji i restoran. 

 

Rolandova fontana, Bratislava
Rolandova fontana, Bratislava

 

Treći dan krenuli smo od starog dela, tačnije od glavnog trga. U sredini glavnog trga nalazi se Rolandova fontana, izgrađena 1572., oko nje uvek ima dosta turista koji u grupama obilaze grad. Na glavnom trgu se nalazi i Stara većnica izgrađena je 1421. i danas je u njoj Gradski muzej gde je izloženo puno malih kolekcija. Muzej je otvoren 1868. godine i najstariji je takav muzej u Slovačkoj. Kad smo nastavili šetnju stigli smo i do Slovačkog narodnog pozorišta. Slovačko narodno pozorište je zgrada izgrađena na mestu starog gradskog profesionalnog pozorišta koje je bilo izgrađeno kao suprotnost putujućim zabavljačima koji su tada bili izuzetno popularni. Danas se ovde nalazi Slovačka opera i nacionalni balet. Ispred pozorišta nalazi se Ganimedova fontana koju je izgradio bratislavski kipar Victor Tilgner 1888. 

 

Obišli smo i simbol Bratislave tj. dvorcu Bratislave. Do dvorca smo stigli jednom od mnogih uličica, popločanim krupnim kamenom koje vode iz starog jezgra grada. Dvorac se nalazi na brdu iznad Dunava, pravougaonog je obilka sa kulama u svakom uglu. Kabineti Vlade, kao i deo Slovačkog Narodnog muzeja se nalazi u dvorcu a unutar zidina, nalazi se još i Muzej folklorne muzike.

Inače, gradski prevoz u Bratislavi (što podrazumeva: tramvaj, trolebus i bus), je izuzetno tačan, ni minuta ne kasni. Mi smo prevoz koristili samo do hotela, obilazi smo grad peške jer je više manje sve u blizini.

Posle obilaska starog dela grada, uputili smo se ka novijem delu grada Eurovei.

Tržni centar Eurovea, Bratislava
Tržni centar Eurovea, Bratislava

 Eurovea je poslovni, tržni i stambeni centar u Bratislavi otvoren 2010. godine koji se nalazi blizu Apolo mosta i zgrade 115. Tik uz ovaj kopleks nalazi se šetališe uz Dunav sa par kafića. Šetsalište nije dugačko, novo je i jako lepo urađeno. 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Bratislava putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *