Budimpešta putopis

Budimpešta je glavni grad Mađarske sa 1,757,618 stanovnika. Ime Budimpešta nastalo je spajanjem naziva Budima i Pešte, koji su se ujedinili 1873. godine. Budimpešta zauzima obe obale Dunava spajanjem Budima na desnoj strani i Pešte na levoj strani obale Dunava. Udaljenost Budimpešte od Beograda je 380 km. 

Zanimljiv podatak koliko je Budimpešta popularna kao turistička destinacija je da za godinu dana Mađarsku prestonicu poseti 6.000.000 ljudi, pa smo i mi rešili da vidimo ovaj prelepi grad na obali Dunava. Do Budimpešte smo stigli vozom iz Beograda, povratna cena vozne karte je 26 e i put traje oko 8,9 sati, a ako idete autobusom ili kolima traje upola manje. Železnička stanica Keleti je glavna regionalna i međunarodna stanica u Budimpešti, na kojoj smo izašli i odakle je počela naša avantura u ovom gradu.

Vaci ulica je bila naša početna tačka upoznavanja sa Budimpeštom. Ulica je centralno gradsko šetalište, nešto kao beogradska Knez Mihajlova. Vaci ulica je duga oko 500 m i u njoj se nalazi pregršt prodavnica svetskih brenodva, suvenirnica i restorana.

Nedaleko od Vaci ulice nalazi se Dunavski kej. Dunavski Kej se prostire od mosta Elizabet do Lančanog mosta, i pruža pedivan pogled na Kraljevsku palatu i Vigadó koncertnu dvoranu.

Cipele ubijenih Jevreja na obali Dunava, Budimpešta
Cipele ubijenih Jevreja na obali Dunava, Budimpešta

Na obali Dunava dok šetate, nedaleko od mađarskog parlamenta, naići ćete na 60 pari starih cipela, ženskih, muških i dečijih napravljenih od gvožđa. Ovaj potresni spomenik posvećen je mađarskim Jevrejima koje su u zimu 1944-1945. godine streljali članovi Partije strelastog krsta.

U Budimpešti postoji 9 mostova preko reke Dunav, najpoznatiji među njima je Lančani most. Lančani most ili Sečenjijev lančani most je viseći most, koji spaja Budim i Peštu, dugačak je 380 metra.

Lančani most, Budimpešta
Lančani most, Budimpešta

Lančani most nudi jedan od najlepših pogleda na Dunav noću. Most je građen 7 godina i konačno otvoren 1849. godine. Nosi ime po grofu Ištvanu Sečenjiju koji je inicirao gradnju u trenutku kada zbog jake zime nije mogao da pređe Dunav pošto su mostovi bili zatvoreni, tako da je nedelju dana kasnio u Beč na sahranu ocu.Tada je obećao da će sagraditi novi most bez obzira na cenu, pa su zahvaljujući tome sredinom 19. veka Budimpešta i Dunav dobili jedan od svojih najlepših mostova. 

 

Kada prelaskom Lančanog mosta dođete u brdoviti Budim, očaraće vas pogled na Dunav sa Ribarske tvrđave.

Ribarska tvrđava izgrađena je tek 1902. godine kao dodatak arhitektonskoj celini uz Matijinu crkvu. Tvrđava je za posetioce otvorena 24 sata dnevno. Do nje se može doći i žičarom koja polazi u podnožju brda, levo od Lančanog mosta. U blizini Ribarske tvrđave se nalaze i drugi istorijski objekti starog Budima, pa je ovaj deo Budimpešte jedno od turistički najatraktivnijih mesta u gradu. 

Sa Ribarske tvrđave može lepo da se vidi i zgrada parlamenta. Zgrada parlamenta je sedište vlade republike Mađarske, otvorena je zvanično 1896. godine u čast hiljadugodišnjice zemlje i danas predstavlja jedan od najlepših spomenika gotskog stila u Budimpešti. Parlament je visok 96 metara i predstavlja jednu od dve najviše građevine u gradu. Jedan deo zgrade je otvoren za turiste, gde se mogu videti statue istorijskih ličnosti, freske, vitraži itd.

Pogled na Ribarsku tvrđavu, Budimpešta
Pogled na Ribarsku tvrđavu, Budimpešta

Još jedno od turistički atraktivnijih mesta u gradu je Trg heroja, jedan od glavnih trgova u gradu. Nalazi se na kraju Andaševog bulevara. Trg heroja prikazuje istoriju Mađarske, gde na polukružnim kolonadama stoje biste najznamenitijih Mađara, a u centru se nalazi milenijumski stub sa arhanđelom Gavrilom na vrhu. Na Trgu heroja nalaze se dva muzeja jedan je muzej lepih a drugi savremenih umetnosti. U neposrednoj blizini trga nalazi se i ambasada Republike Srbije.

Kada iza Trga heroja pređete mostić ulazite u gradski park. Gradski park pruža sopstvene atrakcije, uključujući tu budimpeštanski zooliški vrt, halu za koncert Petefi i Sečenjijevu banju.

Gradski park, Budimpešta
Gradski park, Budimpešta

U parku postoji jezero koje leti služi za vožnju pedolinom a zimi kao klizalište na otvorenom. Park okuplja veliki broj ljudi, kako turista tako i stanovnika Budimpešte, posebno je pun vikendom kada stanovnici Budimpešte dolaze da odmaraju u parku.
U gradskom parku se nalazi i Dvorac Vajdahunjad koji je pvobitno bio izgrađen od drveta i kartona za izložbu održanu 1896. koja je obeležavala hiljaditu godišnjicu dolaska Mađara. Dvorac je kasnije postao toliko popularan da je između 1904. i 1908. godine izvršena reizgradnja od jačeg materijala.

Dvorac Vajdahunjad, Budimpešta
Dvorac Vajdahunjad, Budimpešta

U dvorištu dvorca se nalazi i poznata statua anonimnog čoveka, koja okuplja veliki broj ljudi koji se fotogafišu kod nje.

 

 

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

2 Replies to “Budimpešta”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *