Nacionalni park „Đerdap” se nalazi u severoistočnom delu Republike Srbije, na granici sa Rumunijom. Obuhvata deo područja Đerdapske klisure u srednjem toku Dunava. Đerdap je proglašen nacionalnim parkom 1974. godine i obuhvata površinu od 63.000 ha. Kroz ovaj predeo postoji biciklistička staza Euro Velo 6 kojom smo mi rešili da vozimo i upoznajemo prirodne lepote Dunava. Udaljenost Beograda od Nacionalog parka Đerdap je 230 km.

Naš obilazak biciklama započeli smo iz Požarevca, do koga smo stigli vozom. Požarevac je grad između tri reke: Dunava, Mlave i Velike Morave. Posle kraćeg zadržavanje ovde, put smo nastavili ka arheološkom nalazištu Viminacijum, do kojeg smo došli nakon 12 km vožnje.

Arheološko nalazište Viminacijum

Viminacijum – arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca. Ovaj Rimski vojni logor i grad nastao je u I veku i trajao je do početka VII veka. 
Kada dođete u Viminacijum imate veliki parking, prepoznaćete ga po zastavama koje se vijore, tu možete ostaviti auto ukoliko njime dolazite i na blagajni u blizini kupiti ulaznice (250 dinara po osobi, 500 dinara za porodične posete) – Viminacijum je otvoren za posete tokom cele godine (izuzev prvog januara). Na raspolaganju su vam takođe i restoran i suvenirnica. Poseta je dobro organizovana, dočekuje vas vodič koji će vas posle uvodnog predavanja, provesti kroz prostor nekropole. 

 

Naša biciklistička tura dalje se nastavlja prema tvrđavi Ram. Tvđava je nastala u 7 veku, nalazi se uz obalu Dunava odakle možete čamcem da pređete za Banatsku Palanku. Danas je tvrđava prilično zapuštena, celokupna unutrašnjost je zarasla u travu. Posle razgledanja tvrđave, nastavili smo vožnju uz Dunav sve do Srebrnog jezera. 

Srebrno jezero je veštačko jezero sa dosta turističkog sadržaja. Jezero ima hotele, restorane, auto-kamp park, malu plažu na kojoj možete iznajmiti pedolino, šetalište kao i akva park. Šetalište uz jezero nije preterano dugačko i u vreme kada smo mi boravili ovde bilo je dobro posećeno.

Park u Velikom Gradištu
Park u Velikom Gradištu

Od Srebrnog jezera možete i peške stići do Velikog Gradišta novom i jako lepo uređenom stazom. Veliko Gradište je mali gradić.

U njegovom  centru uz Dunav se nalazi veliki park u kome smo odmorili i uživali u pogledu na reku. Ovde se nalazi i pristanište. Posle odmora, nastavili smo put ka Golubcu. 

Golubačka tvrđava
Golubačka tvrđava

 

Golubac malo naselje uz Dunav, poznato po Golubačkoj tvrđavi iz 14. veka mami veliki broj turista. Ova tvrđava se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Na ulazu u Golubačku tvrđavu (Jerinin grad) desno ispod puta se nalazi uređen izvor, spomen-česma Zaviši Crnom. Zaviša je bio čuveni poljski vitez koji je na ovom mestu poginuo u borbi sa Turcima, 1428. godine. Pogled na tvrđavu je veličanstven, sa njenih deset kula deluje impozantno. Ko god da prođe ovde stane da fotografiše ovaj turistički dragulj na Dunavu, ni mi nismo samo prošli pored nje, stali smo i napravili seriju prelepih fotografija

 

Kanjon reke Brnjice
Kanjon reke Brnjice

Nastavak puta nas je odveo u mesto Brnjica. Ovde se nalazi i restoran „Toma“ koji ima lep položaj na uzdignutoj obali reke. Oko 5km posle ovog mesta je i kamp Toma. Mi smo se odseli u kampu Toma. Kamp ima sedam drvenih kućica, zajedničko kupatilo i restoran koji ima prelepu baštu i odakle je zalazak sunca prelep. Posle odmora otišli smo da vidimo Kanjon Brnjičke reke. Mesto nije lako dostupno, ali trud da se stigne do njega je vredan. Priroda je ovde fantastična, mir i tišina su neopisivi, očarala nas je lepota ovog kanjona pa smo ostali oko dva sata da uživamo u nesvakidašnjoj lepoti ovog dela Srbije.

Predveče smo sedeli u drvenom kafiću u kampu i uz laganu muziku posmatrali zalazak sunca koji je ovde jednom rečju prelep. 

Dunav
Dunav 

Od mesta Brnjce, svraćamo samo na pauzu do prodavnice u mestu Dobra. Do ovog mesta smo stigli kada smo se isključili levo sa glavnog puta nedaleko od mesta Brnjice. Dobra ima jednu dugačku ulicu i u njoj možete naći jedino jednu prodavnicu, ostalo su stambene kuće poređane jedna do druge. Sledeća kratka pauza je Lepenski Vir. Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta, nalazi se na desnoj obali Dunava. Lokalitet je dobio ime po dunavskom viru. Od Lepenskog Vira nastavljamo ka Donjem Milanovcu.

U Donjem Milanovcu ostajemo dva dana i uživamo u ovom malom gradu koji je uz sam Dunav i podseća malo na primorske gradiće. Ovde možete prošetati stazom uz Dunav, u samom centru postoji glavna ulica, zatvorena za saobraćaj koja po sredini ima drvored sa klupama za odmor. Iznad centra uz brdo, nalazi se hotel „Lepenski Vir“. Ovo mesto je tiho, mirno i idealno za odmor, ukoliko dolazite u letnjem periodu ovde se možete i kupati jer postoji plaža na ulazu u Donji Milanovac. Plaža nije velika, ima par suncobrana i uređen ulaz u Dunav uz stepenice.

Nizvodno na nekih dva i po kilometra od Donjeg Milanovca reka Poreč se uliva u Dunav. Ovde se i završava naša biciklistička tura uz Dunav.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Đerdap putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *