Na udaljenosti 100 km od Beograda nalazi se planina Fruška gora poznata po svojoj prelepoj prirodi i velikom broju manastira. Na ovo putovanje smo krenuli biciklama, tako da nismo stigli sve manastire da vidimo, al svakako predlažem da obiđete sve.

Manastiri na Fruškoj gori su nastali u periodu od XV do XVIII veka i  smešteni su na području od 50 km dužine i 10 km širine. Ima ih ukupno 17. i to su: Krušedol, Petkovica, Mala Remeta, Privina glava, Vrdnik, Kuveždin, Grgeteg, Vranjaš, Šišatovac, Velika Remeta, Jazak, Đipša, Beočin, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Rakovac, Berkasovo.

Manastir Krušedol

Krušedol smo prvo obišli. Manastir je prelep. Nalazi se  na južnim padinama Fruške gore, blizu varošice Irig. Okružen  je parkom i stablima kestenova, prestavlja idealno mesto za uživanje u miru i tišini.  Unutrašnjost dvorišta manastira je ukrašena mnoštvom raznobojnog cveća i arhaičnim detaljima. 

Put do manastira Krušedol

Samo nekoliko kilometara od manastira Krušedol nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta.  Put do ova dva manastira je u  dobarom stanju.

Grgeteg manastir je ženski manastir, okružen gustom fruškogorskom šumom. Prostor ispred manastira kao i sam manastir umirujuće deluje i predstavlja pravi odmor za oči i dušu. Dosta je posećen jer se u njemu  nalazi ikona Trojeručicа. Manastir je osnova Zmaj Ognjeni Vuk za svog oca u XV veku. 

Manastir Grgeteg

Manastir Velika Remeta nalazi se na krajnjem istočnom delu Fruške gore. Osnovao ga je kralj Dragutin  krajem XIII veka. Manastir je muški i posvećen je Svetom Dimitriju. Sa sve četiri strane okružen je konacima, a u središtu se izdiže najviši zvonik u Sremu visine 38,6 metara. U blizini manastira se nalazi izvor vode, ukoliko volite da šetate i uživate u prirodi svratite obavezno svratite do njega.

Manastir Velika Remeta

U  blizini sela Šišatovac, nalazi se ženski manastir Petkovica sa Crkvom Svete Petke, kao i manastiri Šišatovac i Kuveždin. Ove manastire nismo obišli, jer nismo imali vremena, al vredi ih videti kao i sve manastire na Fruškoj gori.

Manastir Vrdnik
Manastir Vrdnik

U poznatom banjskom centru na južnim padinama Fruške gore u mestu Vrdnik, nalazi se istoimeni manastir Vrdnik. Ovo je jedini fruškogorski manastir koji se nalazi u naseljenom mestu. Podignut je u XVI veka. U manastiru su do 1942. godine bile mošti kneza Lazara koje su prenete posle u Sabornu crkvu u Beogradu i tek 1989. vraćene u svoju zadužbinu. 

Manastir Jazak je smešten između dva brda na obroncima Fruške gore, oko 20. km udaljen od manastira Krušedol.  Postoje dve priče o postanku naziva manastira. Prva je da je manastir dobio naziv zato što se nalazi u jazbini, odnosno između dva brda, dok po drugoj priči se veruje da reč Jatak ima arapsko poreklo.

Stari Jazak je manastir koji je podigao despot Jovan Branković krajem XV veka. U ovom manastiru od Velike seobe Srba nalaze se  mošti Uroša Nejakog koje su prenete iz Nerodimlja u stari Jazak. 

Manastir Novo Hopovo
Manastir Novo Hopovo

Za kraj našeg obilaska fruškogorskih manastira ostavili smo manaastir Novo Hopovo. Manastir se nalazi nedaleko od mesta Irig, na samom obodu šume.  Ispre manastira ima dosta zelenila koji čini celokupan prostor više nego prelep. Osnovao ga je Đurađ Branković početkom XVI veka. Dositej Obradović se ovde zamonašio i boravio oko tri godine.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *