Planina Zlatibor nudi veliki izbor turističkih atrakcija koje bi trebalo videti. Jedna od mnogobrojnih atrakcija su prelepi Gostiljski vodopadi.

Gostiljski vodopadi prestavlja izuzetnu turističku ponudu i nalazi se na 25 km od centra Zlatibora u selu Gostilju.

Priroda ovog mesta nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa  je savršeno mesto za sve zaljubljenike u prirodu. Pa krenimo.

Ispred ulaza za vodopad nalazi se parking i kućica u kojoj možete kupiti ulaznicu za  razgledanje vodopada. Cena ulaznice za odrasle je 150 dinara dok je za decu 100 dinara. Radno vreme za razgledanje vodopada u letnjem periodu je od 09:00-20:00h.

Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih čine prelepu sliku. Mlaz vode koji pada sa stena  dominira ovim prostorom. 

Sam Gostiljski vodopad se nalazi na 85o m.n.v.  na Gostiljskoj reci i padinama  Čigote i Borkovca. Visok je 20m a nizvodono od glavnog vodopada se nalazi niz manjih vodopada. Ukoliko nastavite put od glavnog vodopada lepo uređenom stazom sa klupicama i drvenim mostićima naići ćete i do mosta preko reke Katušnice.  

U blizini Gostiljskih vodopada nalazi se odmaralište i restoran Gostiljska vrela u kojem možete poručiti specijalitete restorana kao što su; kačamak, uštipke, komplet lepinju, pastrmku na žaru, jela sa roštilja, rolovanu teletinu i još mnoga druga jela. 

Gosotiljski vodopadi

Dalje, ukoliko imate vremena predlažem vam da obiđete i rodnu kuću Dimitrija Tucovića koja se nalazi u mestu Gostilje. Kuća je podignuta je 1855. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 

 

 

 

 
 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Gostiljski vodopad”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *