Na 224 km jugozapadno od Beograda nalazi se Ivanjica, lepa i mirna varošica. Smeštena u kotlini okružena planinskim vencima Golije, Javora, Mučnja, Čemerna i Radočela. Kroz simpatičnu varošicu teče reka Moravica, na kojoj je početkom 20. veka izgrađena 5. hidrocentrala u Srbiji.

Da obiđete ovu malu varoš dovoljno vam je jedno popode, pa vam zato predlažemo i okolna mesta koja su intresantna za videti.

Glavna ulica u Ivanjici
Glavna ulica u Ivanjici

Glavna ulica u Ivanjici je zabranjena za saobraćaj u njoj je smešten je veliki broj kafića i kafana, u kojima je teško naći slobodno mesto u večernjim satima. Pa otud Ivanjicu smatraju jednom od retkih varošica u kojoj je noćni život i provod izuzetan. Pored kafića u glavnoj ulici postoji i bašta u hotelu Park, gde u večernjim satima svira lokalni bend koji pravi prijatnu atmosferu.

Ivanjica poseduje veliki broj znamenitosti na malom mestu, koje su sve blizu jedna drugoj, i u kojima ćete zasigurno uživati.

 

Jedna od znamenitosti je spomenik i dom Draže Mihajlović.  Spomenik se nalazi su u centru grada, podignut  je 2003. godine,  pored spomenika se nalazi i dom (Čičin dom).  Prostor oko spomenika je uređen i prestavlja prijatno mesto za odmor i predah. 

Spomenik i dom Draže Mihajlovoć, Ivanjica
Spomenik i dom Draže Mihajlovoć, Ivanjica

Preko puta spomenika i doma Draže Mihajlovića nalazi se spomenik Revolucije. Delo je poznatog likovnog stvaraoca i revolucionara Đorđa Andrejevića – Kuna. Spomenik je u stvari mozaik, koji prikazuje ustanak, borbu i pobedu protiv okupatora. Deo oko spomenika je lepo sređen sa klupama za odmor.

Spomenik revolucije, Ivanjica
Spomenik revolucije, Ivanjica
Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene
Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene

U blizini spomenika Revolucije nalazi se crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene, podignuta 1836. godine. Crkva je preživela dva požara u kojima je izgorela i čitava varoš.  

Blizu crkve je i Rimski most koji je okružen zelenilom i ispod kojeg teče reka Moravica. Most je sagrađen 1906. godine. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu. Sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Još uvek se koristi za saobraćaj i prelazak pešaka. 

Rimski most, Ivanjica
Rimski most, Ivanjica

Električna centrala na Moravici sagrađena je 1911. godine i to je bila peta hidrocentrala u Srbiji. Iznad vodopada nalazi se restoran „Vodopad“ na prirodnoj steni sa terasom i fantastičnim pogledom. Ovde možete uživati u nesvakidašnjem miru i tišini.

Tokom leta ovo mesto privlači hrabre kupače koji rado dolaze na branu i skaču sa nje.

Dalje od restorana Vodopad nalazi se lepo uređen park. U parku ćete videti poruke ispisane na drvetu koje su jako intresantne, preporučujem da pročitate svaku od njih.

Takođe, u ovom parku se nalazi  hotel Park, čija terasa gleda na hidrocentralu. Hotel je moderan, sadrži bazen i spa centar, koji pružaju pravi užitak nakon razgledanja Ivanjice.

 

Kada obiđete Ivanjicu, krenite u obilazak njene okoline koja je više nego intresantna. 

Čuvena Hadži Prodanova pećina se nalazi na 7 km od Ivanjice, na putu za Guču, koja trenutno ne radi zbog renoviranja. Pećina je dobila ime  po Karađorđevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove.

Planina Golija se nalazi 40 km jugozapadno od Ivanjice.Dobila je ime po svojoj veličini ”golema planina”. Najviši vrh planine je Jankov kamen sa  1834 metara. Na planini se nalaze i dva jezera. Dajičko ili Tičar jezero i Košaninovo jezero, koja se nalaze na netaknutim delovima planine Golije. 

Javor planina je jedna od najlekovitijih planina u Srbiji i nalazi se na oko 40 km od Ivanjice. Najviši vrh  je Vasilin vrh koji se nalazi na 1520m. Planina je poznata i po velikom broju lekovitih biljaka.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *