Santorini u svojoj turističkoj ponudi nudi različite izlete. Jedan od izleta obuhvata obilazak vulkana Nea Kameni, kupanje u  hot springs-u (toplom izvoru), obilazka ostrva Thirasia i posmatranje zalaska sunca na u Oii. Izlet traje od 10-21, a cena je 40 e.

Krenimo na izlet!

Bilo gde da ste smešteni na Santoriniju, mini bus će doći po vas i odvesti vas u novu luku u Firi odakle počinje izlet. Isto tako će vas mini bus i vratiti do smešataja kad se izlet završi.

Prvo mesto koje obilazimo na eskurziju je Nea Kameni vulkan. 

 

Izlet oko Santorinija
Izlet oko Santorinija

Ostrvo Nea Kameni spada u manja ostrva Santorinija i pripada opštini Oia sa sedištem u Santoriniju.  Ostrvo je jako mlado, nastalo je posle podzemne erupcije u 16. veku. Poslednja erupcija je desila 1950. godine.

Ostrvo Nea Kameni
Ostrvo Nea Kameni

Nea Kameni je nenaseljeno ostrvo, koje preko leta obilazi veliki broj turista. Posetioci kad izađu iz broda šljunkovitom stazom se penju ka vrhu vulkana. Zadržavanje na ovom ostrvu je nekih sat vremena. 

Ostrvo Nea Kameni
Ostrvo Nea Kameni

Dalje nas put vodi ka toplom izvoru, gde pravimo pauzu od nekih dvadesetak minuta za kupanje. Voda na izvoru je braonkaste boje i za pet stepeni toplija nego spoljna temperatura.

Topli izvor - Hot Springs
Topli izvor – Hot Springs

Sledeće mesto koje obilazimo je ostrvo Tirazija.Tirazija spada u manja ostrva Santorinija. Nastalo je posle erupcije starog Santorinija, kada se odlepilo od glavnog kopna tj. današnjeg Santorinija.

Ostrvo Tirazijia
Ostrvo Tirazijia

Kada stigente na ostrvo, iz luke postoji put ka glavnom naselju. Pored stepenica koje vode ka vrhu tj. naselju, ovde možete i za 5 e da iznajmite magarca koji će vas odbaciti do vrha. Na samom vrhu je restoran sa prelepim pogledom ka Santoriniju. 

Pogled na Santorini sa ostrva Tirazije
Pogled na Santorini sa ostrva Tirazije

Tirazija je malo ostrvo sa trista stanovnika, možete ga obići za par sati. Pored par restorana i kafea u luci, takođe i u naselju na vrhu ostrva imate par restorana. Kao i kod svih kikladskih ostrva i na Tiraziji možete videti bele kuće sa plavim prozorima i vratima.

Ostrvo Tirazija
Ostrvo Tirazija

Izlet se završava posmatranjem zalaska sunca u Oii. Iz luke u Oii možete se peške stepenicama ili magarcem za 5 e popeti se na vrh i naći savršeno mesto odakle ćete posmatrati zalazak.

Zalazak sunca, Oia
Zalazak sunca, Oia

Posle zalaska sunca, autobus vas vraća na mesto odakle ste krenuli. Izlet je nezaboravno i intresantno iskustvo, svaka preporuka.

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *