Kefalonija ja najveće Jonsko ostrvo, sa površinom od 787 km² i 35801 stanovnika. Glavni grad ostrva je Argostoli. Ostrvo je pretežno planinsko na zapadu i sa prelepim peščanim plažama na istoku. Udaljenost Beograda od Kefalonije je 1090 km.

Na Kefaloniju smo stigli trajektom do luke Poros na istoku ostrva, gde smo i iznajmili smeštaj. Od luke pa do centra, udaljenog oko 500 m. postoji lepo uređena staza sa dosta drveća. Gradić Poros je mali i okružen je planinom Atros, idealno je mesto za ljubitelje planinarenja i šetnje. Glavna dešavanja se odvijaju u jednoj ulici gde su smeštene taverne kao i par prodavnica suvenira a dalje duž obale uz usku stazu smešteni su i kafići. Poros nije mesto za ludi noćni provod, više je za potpuno mirni i opuštajući odmor.

Plaža u Porosu, Kefalonija
Plaža u Porosu, Kefalonija

Plaža u samom Porosu kao i plaže u njegovoj okolini su prilično tihe, jer nema puno ljudi ni sadržaja. Glavna plaža je peščana a u pojedinim, manjim mestima šljunkovita. Tiha i mirna sa par ležaljki i čistim morem, omogućava potpuni odmor. Pored ove plaže, blizu Porosa se nalaze jos jedna mala šljunkovita plažica, takođe sa čistom i mirnom vodom. Do nje se stiže kada od luke krenete uz brdo levo, pa niz stepeneice se spuštate do nje.

Manastir u Porosu
Manastir u Porosu

Posle upoznavanja sa mestom i plažama u njegovoj blizini, drugog dana smo se rešili da vidimo Manastir Gospe od Atrosa, verovatno iz XIII veka. nalazi se na udaljenosti od 6 km od Porosa na planini Atros na nadmorskoj visini 533m. Do manastira smo krenli peške po izuzetno toplom danu, pa nam je ovaj put bio prilično naporan ali imali smo sreće jer smo na pola puta sreli čoveka iz Belgije koji se zaputio u manastir kolima i koji nas je povezao. Na putu do manastira na nekoliko mesta smo naišli na koze koje stoje na samom putu i ne mrdaju, pa smo morali da ih poteramo sa puta da bi prošli. Manastir u vreme kada smo mi bili nije bio otvoren a ipak je vredelo što smo otišli do njega jer je izuzetno lep i spolja. 

Šetalište u Argostoliju, Kefalonija
Šetalište u Argostoliju, Kefalonija

Trećeg dana smo se uputili ka gradu Argostoliju. Argostoli je glavni grad Kefalonije još od 1757 godine, udaljen je 40 km od Porosa. Posle snažnog zemljotresa iz 1953 godine kada je razrušen,počinje ponovo da se gradi i dobija moderan izgled. Danas ovaj grad sa oko 15000  stanovnika ima sve što jedan morski grad treba da ima: šetalište uz more popločano kamenim pločama, pešačku ulicu, sa mnogobrojnima radnjama, kafiće, restorane, borovu šumicu sa klupama na kraju grada i veliki broj turista.

Svetionik Agion Theodoron
Svetionik Agion Theodoron

Zaštitni znak Argostolija je svetionik Agion Theodoron, poznatiji po imenom Fanari, koji se nalazi 3 kilometara od centra grada. Svetionik je izgrađen posle zemljotresa, prema originalnim planovima iz 1828. predstavlja malu okruglu zgradu sa belim stubovima. Na putu do svetionika, ne može se proći a da se ne svrati i vidi Katavothres. Danas je ova vodenica preuređena u simpatičan kafić.

U samom centru Argostolija ima svega, glavna pešačka ulica je Litostroto i u njoj su smeštene radnje sa suvenirima, restorni, taverne, butici, kao i prelepa crkva Svetog Spiridona. 

Plaža u mestu Skala, Kefalonija
Plaža u mestu Skala, Kefalonija

Sledeće mesto koje smo obišli na ostrvu je Skala. Skala je  manje mesto sa divnom i 3 km dugom plažom. Sa jedne strane ovog mesta je plaža a sa druge su restorani, barovi i taverni. Prelepa peščana plaža sa sitnim belim peskom i čistom vodom dobro je opremljena poseduje ležaljke, suncobrane, teren za odbojku i bar na plaži. Na pojedinim delovima plaže smo videli zanimljiv prizor ograđeno malo mesto gde kornjače polažu jaja.

Skala, Kefalonija
Skala, Kefalonija

Skala je okružena borovim drvećem, što dodatno utiče da se u ovom mestu osećate divno. Zelenilo drveća, plavetnilo mora kao i zvukovi zrikavaca će vas opustiti. U ovom malom mestu postoji ulica za šetnju iza autobuske stanice i u njoj ćete naći prodavnice suvenira, taverne i kafiće.

 

 

 

Nešto dalje od Skale  na nekih 4 km nalazi se plaža Kaminia. Plaža je prelepa sa sitnim peskom, bez sadržaja i jakim vetrom.

Luka u Fiskardu

Za sam kraj našeg boravka na Kefalonij ostavili smo Fiskardo, malo, mondensko mesto na samom severu ostrva. Kućice obrasle lijanderima, drvene žaluzine, uzane popločane uličice kao i načičkani ribarski brodići u luci su slika ovog mesta. Sve deluje potpuno nestvarno. Ovde se mogu videti i gomile usidrenih jahti bogataša koji rado svraćaju. Mesto nije za ljubitelje ludog noćnog života.

 

Fiskardo
Fiskardo

Fiskardo je jedino mesto koje na ostrvu koje nije pogodio razorni zemljotres 1953 godine, pa se u ovom mestu može osetiti duh stare Kefalonije. U okolini Fiskarda postoje male, plaže bez sadržaja, sa čistom vodom. 

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *