Kipar naša avantura

Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora. Površina Kipra je 9251 km², treće je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru nakon Sicilije i Sardinije. Sa oko 340 sunčanih dana godišnje, ovo je najosunčanija država u ovom delu sveta. Udaljenost Beograda od Kipra vazdušnom linijom je 1540 km.

Stigli smo na Kipar. Prvo što smo primetili na ovom sunčanom ostrvu je da se na Kipru se vozi levom stranom, kao podsećanje da su britanci do 1960 bili ovde.

Aerodrom na Kipru
Aerodrom na Kipru

Od aerodroma u Larnaki autobusom 426 cena 1,5 e (mada može i bus 425) smo otišli do ulice Finikoudes u centru Larnake i odatle uzeli bus do Limasola (koji je bio naše prvo odredište na Kipru), karta do Limasola u jednom pravcu je 4e, ukoliko uzimate povratnu je 7e (povratna karta mora istog dana da se iskoristi).

Limasol drugi po veličini grad sa dve luke, u zadnje vreme beleži značajan razvoj. Prvo što smo primetili kad smo došli u Limasol je da je pun Rusa, gde god da se okrenete čujete ruski. U restoranima meniji su na ruskom, radio i tv stanice možete naći na ruskom jeziku i u gradskom autobusu ruski se od svih jezika najviše čuje.

Limasol
Promenada u Limasolu

Obilazak ovog mesta smo započeli od stare luke. Stara luka u Limasolu izgleda prelepo, okružena je arhitektonski lepo urađenim kafićima, buticima, jahtama. Do stare luke smo došli promenadom. Promenada je takođe, prelepa, prijatna za šetnju, vožnju bickla, odmaranje u parkiću ili za piće u nekom od kafića. Park skulptura i visoke palme dodatno je ulepšavaju. Nije redak slučaj da se ovde mogu videti od ranog jutra ljudi sportskog duha koji džogiraju ili voze bajs jer šetališet ima staze za ovaj vid rekreacije.

Staro jezgro grada nalazi se u blizini stare luke sa popločanim uličicama. Srednjovekovna tvrđava koja je sada srednjovekovni muzej se nalazi u ovom delu, dok na 5 minuta hoda od tvrđave nalazi se Aja Napa Katedrala.

Za razliku od drugih delova Kipra, plaže u Limasolu nisu toliko živopisne, pesak je tamniji i nije rastresit, voda je tamno plava i plaže poseduju ležaljke i suncobrane. 

Intresantna stvar je da smo ovde pronašli Balkan pekaru u kojoj možete nabaviti peciva identična kao i kod nas i u kojoj možete poručiti na  engleskom i na srpskom, jer će vas prodavac i tada razumeti.

Sledeće mesto koje smo obišli je Larnaka.

Finikoudes ulica, Larnaka

Naše putovanje kroz Larnaku započinjemo od glavna ulice u Larnaci Finikoudes. S jeden strane ove ulice su visoke palme i restorani a sa druge niže palme i plaža. Finikoudes plaža, gradska plaža uređena je sa ležaljkama, suncobranima (cena iznajmljivanja ležaljki na celom Kipru je ista, suncobran je 2,5e takođe cena ležaljki je 2,5e) i kafićem. Voda je nekoliko metara u dubini plitka pa tek ide dublja. Na kraju Finikoudes ulice nalazi se srednjovekovna tvrđava/muzej iz 1625 godine. Cena ulaznice za ovaj muzej je 2,5 e. Odmah pored tvrđave je Kebir džamija.

Crkva Svetog Lazara
Crkva Svetog Lazara

Ukoliko krenete dublje u grad, u malim uličicama možete naći suvernarnice, kafiće i butike. Jedna od ovih malih uličica, ukoliko krećete od Kebir džamije dovešće vas do Crkve Svetog Lazara. Crkva Svetog Lazara iz 9 veka jedna je od najvažnijih vizantijskih građevina na ostrvu, izuzetno je lepa kako preko dana, tako i tokom noći kad je osvetljena, u njenom donjem delu je grob Svetog Lazara. Pored crkve se nalazi Vizantijski muzej. 

U nastavku šetališta Finikoudes, put vas vodi do plaže Makenzi, koju ne treba propustiti. Ukoliko niste ljubitelji šetnje, autobus 425 će vas odvesti do plaže. Plaža je dugačka i odlično opremljenja. Suncobrani, ležaljke, vodeni sportovi kao i brojni kafići biće vam na raspolaganju. Zbog blizine aerodroma, bićete u mogućnosti da vidite avione koji nisko proleću pored vas.

Slano jezero nalazi se pored plaže Makenzi, takođe je bilo na listi naših mesta koje bi trebalo videti. Jezero je dom brojnim flamingosima, koje na žalost mi izbliza nismo videli. 

Pijaca u Larnaki
Pijaca u Larnaki

Pijaca u Larnaki radi samo subotom, nalazi se na parkingu koji je nedaleko od crkve Svetog Lazara, ponuda voća i povrća je raznolika i dosta je jeftinija nego da kupujete u prodavnicama. Možete naći ovde i neko voće i povrće koje kod nas ne može da se nađe, pa iskoristite priliku i svratite na pijacu ukoliko želite da probate nešto novo. Pored ove pijace nalazi se mali supermarket Smart, koji je najjeftiniji u centru Larnake, dok na periferiji imate Lidil koji ima najveći izbor i prilično je povoljan.

Sledeće mesto koje smo obišli na Kipru je Aja Napa. Aja Napa je jednom rečju prelepa, malo mesto sa ogromnim turistilčkim sadržajem. Do Aja Nape iz Larnake smo došli autobusom 711, cena karte u jednom pravcu je 1,5e, ukoliko uzmete međugradski cena karte u jednom smeru će vam biti 4e, povratna 7e.

Nisi plaža, AJa Napa
Nisi plaža, Aja Napa

Prvo što smo obišli kada smo došli je plaža Nisi. Čuvena plaža, koja ostavlja bez reči svakog ko je vidi. Okružena je luksuznim hotelima koji se pružaju u nizu. Pesak na plaži je sitan i beo, ležaljke, suncobrani, vodeni sportovi sve ovo možete naći ovde. Takođe, na samoj plaži ima par barova gde cena pića i nije baš niska, dva fredo kapućina 9e. Muzika iz jednog od ovih kafića je glasna tako da iako odete na ostrvo preko puta, čućete je. Boja vode na ovoj plaži je kao da ste u bazenu, što se tiče dubine u početku je plitka pa sve dublja i dublja. 

Makronisis plaža
Aja Napa, Makronisis plaža

Pored ove fantastične plaže i ostale plaže na Aja Napi su divne. Od Makronisis plaža pa sve u nastsavku plaže do Nisi plaže su povezane putićem i jako su lepe.

Grad Aja Napa je od Nisi plaže je udaljen 3 km možete prošetati jer je staza do centra lepo uređena i možete naći intresantne kafiće, restorane, prodavnice uz put, a možete i autobusom 101 do centra grada. U samom centru Aja Nape možete naći sve što vam treba. “The Square” (u prevodu “Trg”) je najpoznatiji deo grada za noćne izlaske pun restorana, kafića i noćnih klubova među kojim se posebno ističe “The Castle Club” koji je ujedno i najveći i najpopularniji klub na Kipru. Ni na jednom mestu na Kipru, nije tako raznolik noćni život kao ovde.

Ukoliko vam more nije dovoljni možete otići i do akva park. Akva park kao dopuna turističke ponude Aja Nape je na samom ulazu u ovaj grad i cena ulaznice je 38e.

Na puto do Cape Greka od Aja Nape nalazi se park skulpture. Ovaj park poseduje skulpture od 50 različitih umetnika širom sveta.

Cape Greco
Cape Greco

Cape Greko je intresantno i prelepo mesto koje ne treba prpustiti. Cape Greko je nacionalni park. Vodene pećine su glavno obeležje ovog parka, Boja vode ovde je neopisivo lepa. Ukoliko ste ljubitelj pešačenja, ronjenja, pecanja, istraživanja pećina, skakanja sa stena u vodi (na svoj rizik), gledanja zalaska sunca onda će vas Cape Greko oduševiti.  

Sledeće mesto koje smo obišli je Protaras, desetak km udaljen od Aja Napa turističko mesto, za mirniji odmor nego u Aja Napi. Ovo mesto je omiljeno svim ljubiteljima ronjenja. Protars ima sve što vam treba za jedan dobar odmor.

Protaras
Protaras

Hoteli, restorani, kafići, prodavnice i prelepe plaže. Sunrise, Perenera, Fig Tree plaža, svesu jedna pored druge, prelepi sitan, beli pesak sa čistom vodom su karakteristike svih plaža ovde.

Palme i šetalište su odma uz plaže tako da u jednom danu sve plaže možete obići malom šetnjom. 

Nikozija, jedini glavni grad podeljen na dva dela turski severni deo i grčki, južni. Krenuli smo iz Larnake za Nikoziju autobusom i putovali smo oko sat i nešto. Cena karte u jednom semru je 4 e, povratna je 7e. Glavna autobuska stanica u Nikoziji je na samo par stotinak metara od glavne ulice Ledra. Ulica Ledra je prepuna radnji i kafića, na njenoj sredini se nalazi granica. Mi smo odlučili da granicu ne prelazimo i obilazili smo samo grčki deo Nikozije,

Jedan dan koliko smo posvetili obilasku glavnog grada ostrva, može biti dovoljan da se videti sve što Nikozija pruža od turističkog sadržaja. Granica na sred šetališta je ostavila najači utisak na nas. Pored granice se nalazi crkva u jednoj uličici pored crkve seli smo na kafu. Cene kafa su pristupačne, 3 kafe 6 e. Posle kraćeg odmora, nastavili smo naš obilazak i otišli do Crkve Svetog Jovana iz 1662, mala crkva i izuzetno lepa. Nedaleko od ovog mesta se nalaze se ostaci Venecijanskih zidina i spomenik slobode. Spomenik je podignut 1973 godine koji pokazuje oslobođenja pripadnika EOKA, nacionalističke skupine grčkih Kiprana koji su se zalagali za prekid britanske vladavine na ostrvu. Leventis muzej koji se nalazi u jednoj od uliličica blizu Ledra ulice smo takođe obišli, ulaz je besplatan a u muzeju možete videti istorijski razvoj Kipra kroz ranzne postavke.

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Kipar putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *