Krakov je grad na jugu Poljske koji svojom istorijom, arhitekturom, divnim parkovima i niskim cenama privlači veliki broj turista. 

Stari grad Krakova je srce grada, odavde svaki obilazak grada počinje. Na samom ulazu u Stari grad nalazi se Barbakan, jedno od najvećih utvrđenja iz srednjeg veka, podignuto u cilju odbrane od Turaka. Danas Barbakan služi kao turistička atrakcija, mesto raznovrsnih izložbi i koncerata u letnjem periodu.

Posebnu pažnju u starom gradu privlači Glavni trg – Rynek jedan od najvećih trgova u Evropi iz 13. veka. Ulični zabavljači kao i veliki broj golubova mogu se videti na trgu koji je tokom cele godine pun turista.

Gradski trg
Gradski trg

Najpoznatija crkva na trgu je Kościół Mariacki (Svete Marije) iz 14. veka.  Svakog punog sata, s jednog od dva tornja na crkvi čuje se zvuk trube u spomen na trubača iz 13. veka, koji je upucan, dok je obaveštavao građane da Mongoli dolaze da napadnu grad.  Unutrašnost crkve je impozantna, ukoliko želite da pogledate crkvu iznutra morate platiti ulaz.

Hala tkanina, Krakov
Hala tkanina, Krakov

Još jedno mesto koje privlači turiste u starom gradu je čuvena hala Sukienice ili hala tkanina. U hali se nalazi pijaca gde možete naći najrazličitiju robu i suvenire koji su ovde znatno povoljniji od suvenirnica u ostalim delovima grada. Ispred hale se nalazi spomenik najpoznatijem poljskom pesniku Adamu Mickjeviču. 

Kada se umorite od obilaska, odmor možete potražiti u jednom od mnogobrojnih restorana ili kafića u starom gradu. Predlažem vam da probate pierogi, tradicionalno poljsko jelo, pored ovog možete probati i supu od kiselih krastavaca, pljeskavice od krompira, kolač od sira kao i kuvano pivo raznih ukusa. 

Pogled na reku Vislu sa brda Vavel
Pogled na reku Vislu sa brda Vavel

 Od starog grada peške kaldrmisanom ulicom stižete do zamka Vavel koji se nalazi na istoimenom brdu Vavel na obali reke Visle.

Na brdu Vavel nalazi se kralјevski dvorac koji predstavlјa najveću istorijsku i kulturnu znamenitost u Polјskoj, koja je već  vekovima rezidencija kralјeva Polјske i simbol Polјske državnosti.
Ulazak u krug zamka je besplatan, ali se ulazak u pojedinačne objekte – muzeje i kraljevske prostorije naplaćuje.

Pored zamka, pažnju turista privlače i katedrale Sv. Vaclava i Sv. Stanislava Biskupa, kao i statua pape Jovana Pavla II koji je 1978 . godine proglašen za prvog slovenskog papu ikada.

Vevel zamak, Krakov
Vevel zamak, Krakov

Na izlazu iz dvorca ka obali reke Visle nalazi se spomenik čuvenom vavelskom zmaju. Pa ćete u okolini zamka naći suvenirnice koje prodaju zmajeve svih veličina. 

Kazimierz je sledeće mesto koje bi svakako trebalo da vidite. Kazimierz  je jevrejska četvrt u Krakovu. Ovu oblast karakteriše posebna atmosfera – popločane ulice, jevrejsku arhitekturu, mnoštvo sinagoga, brojni restorani, bašte, lokalne pivnice, jevrejski muzej Galicija, trgovine starinama, galerije.

Jevrejska četrvrt u Krakovu

Predlažem da obiđete i nekadašnju Šindlerovu fabriku, danas Šindlerov muzej. Stalna postavka muzeja pruža uvid u život Jevreja u Krakovu pre dolaska nacista. Takođe, posetioci mogu pomoću multimedijalne tehnike mogu da vide život Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. O samom Šindleru nema puno stvari da se vidi osim njegove kancelarije.

Na 50 km od grada nalazi se logor Aušvic iz drugog svetskog rata. To je najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva za vreme drugog svetskog rata.

Rudnik soli Vjelička
Rudnik soli Vjelička

U blizini Krakova u gradu Vjelička nalazi se  rudnik soli, koji je služio za proizvodnju stolne soli od 13. veka pa sve do 2007. godine. Rudnik danas privlači ogroman broj turista iz celoga sveta svojim autentičnim izgledom podzemnog grad, isklesanog u stenama od soli i predstavlja pravu turističku atrakciju za posetioce iz celog sveta.

Kako doći do Krakova: Međunarodni aerodrom Jovan Pavle II krakov-Balice  nalazi se 11 kilometra zapadno od Krakova. Krakov je od Beograda udaljen 780 km.  Ukoliko ne volite avione, vozom možete doći do Budimpešte iz koje postoji linija direktno do Krakova. 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Krakov”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *