Krf naša avantura

Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru. Površina ostrva je 584 km² sa 102.000 stanovnika. Glavni grad ostrva je Krf. Udaljenost Beograda od Krfa je 970 km.

Na ovom prelepom ostrvu odselismo u mestu Moraitika, u smeštaju Vila Bela Grecia koja se nalazi u glavnoj i jedinoj ulici u ovom mestu. Moraitika se nalazi na istočnj strani ostrva, dvadesetak kilometra udaljena od glavnog grada. Mesto nije nešto specijalno veliko ali ovde možete naći sve što vam treba. U jedinoj ulici ovde možete naći prodavnice, taverne, radnje sa suvenirima, pekare i butike. Plaža je peščana i dugačka 4 km, ovu plažu reka Mesongi deli na dva dela pa se uliva u more. Južni deo pripada Moraitiki a desni Mesongiju. Na plaži možete naći kafiće i barove, kao i ležaljke i suncobrane. Voda je čista, tamno plava i mirna, idealna za porodicu sa malom decom, kao i čitavo ovo mesto. Mi smo odvojili dva dana za obilazak i odmor u ovom mestu, trećeg dana smo se uputili ka glavnom gradu ovog ostrva Krf.

Do glavnog grada smo došli autobusom posle četrdeset minuta vožnje. Grad se može opisati jednom rečju, prelep. Stari deo grada je pun prodavnica suvenira, kafica, uskih ulica i turista. Prošetali smo starim delom grada i prilično uživali U nastavku obilaska smo otišli da obiđemo staru tvrđavu, ulaz za ovu tvrđavu je 4e, mi nismo ulazili, ali smo iz parka ispred tvrđave posmatrali ovu prelepu građevinu. Malo dalje od parka nalazi se mala plaža koja u vreme kada smo mi bili je bila prilično puna. Put nas je dalje odveo i do mesta gde svi srbi koji dođu na Krf obavezno odu a to je Srpska kući. Srpska kuća je muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom Svetskom ratu. U Muzeju se nalazi i počasni konzulat Republike Srbije. 

Sledeći dan boravka na ostrvu smo posvetili obilasku malog ostrva Vido, koje se nalazi deset minuta plovidbe brodićem iz glavnog grada Krfa. Cena karte za brodić je 1 e u jdenom pravcu. Ostrvo Vido nije lako opisati, treba ga doživeti. Jako je malo al prepuno istorije i kad kročite na njega obuzmu vas jake emocije. Na ostrvu se nalazi mauzolej kosturnica, na čijim mermernim zidinama se nalaze kasete sa kostima ratnika, čija su imena bila poznata. U jednom delu ostrva se nalaze i šatori koji oslikavaju kako je na ovom ostrvu izgledalo za vreme prvog svetskog rata. Takođe, ovde ima jedan kafić u kome posle obilaska ostrva možete sesti i sumirati vaše utiske i emocije o ostrvu.

Peti dan smo otišli na Isos plažu. Plaža Isos se nalazi nedaleko od veštačkog jezera Korison. Izuzetno atraktivna peščana plaža sa sitnim peskom na jugozapadu ostrva sa  pustinjskim pejzažom, Isos je pravo mesto za opuštanje i relaksaciju. Na plaži ima nekoliko kafića koji imaju divan pogled na more i gde možete da se opustite. 

Šesti dan je bio rezervisan za Paleokastricu. Na Paleokastrici možete da odmarate i uživate na jednoj od šest plaža, okruženim liticama i maslinjacima. Voda na ovim plažama je izuzetno hladna i čista. Naravno tu se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, postoje tuševi i toaleti i mnogobrojne taverne. Ukoliko želite, možete iznajmiti razne rekvizite za sportove na vodi, ronjenje, ali i čamac koji će vas odvesti do mirnijih uvala u blizini. Mi smo posle uživanja na jednoj od ovih plaža krenuli ka kafiću koji se nalazi na vrhu brda, kroz maslinjake i tokom čitavog puta smo uživali. Toliko malsina na jednom mestu ja nisam videla. Iz ovog kafića se vidi čitav ovaj deo Krfa i pogled ostavlja bez teksta. Kafić na brdu je zanimljiv i po tome što ima bazen gde možete da se okupate uz piće. 

Posle uživanja u kafiću istim putem kojim smo došli otišli smo u manastir Paleokrastica. Manastir se nalazi na uzvišenju iznad mora i prepun je naroda. Od položaja, preko jednostavnosti kojom odiše, cvetnim aranžmanima na sve strane i sa dosta mačaka stvarna vas neće ostaviti ravnodušnim. Paleokastrici je izuzetno lepa, tako da je morate obići i videti svu lepotu koju poseduje ovo mesto.

Sedmi dan i pravac Sidari. Pre Sidarija smo obišli Perulades tj. ovde u ovom mestu smo izašli iz autobusa i prvo otišli u kafič koji je fenomenalan, ukoliko se nađete u popodnevnim satima odavde možete videti savršen zalazak sunca. Ukoliko bacite pogleda iz kafića ka obali videćete visoke stene u koje udaraju talasi i možete se spustiti se niz 66 stepenika do plaže, ukoliko imate sreće da je oseka moćićete da se sunčate na plaži. Iz ovog mesta smo se peške uputili ka Sidariju. Na putu ka Sidatiju svratili smo do jedne jako male plaže sa oko 10 ležaljki i kafićem. Plaža je savršena za nekog ko želi apsolutni mir i odmor. Posle kratkog odmora, nastavili smo put ka Sidariju. Najpopularnija plaža u severnom delu ostrva je Kanal ljubavi u mestu Sidari. Sidari ima gradsku plažu koja je duga i peščana, ali ako ste romantična duša, potražite mali zaliv koji krije uzanu peščanu plažu. Prolaz u jednoj od graničnih stena je tzv. Kanal ljubavi. Navodno, par koji zajendo plivajući prođe kroz taj kanal ostaje zauvek zajedno. 

Osmi dan obilazili smo Paksos i Antipaksos. Dva manja ostrva nedaleko od Krfa. Brodom iz luke Dasije smo se uputili na celodnevni obilazak ova dva ostrva, cena izleta je 30 e. 

Ova grčka ostrva nalaze se 30-ak kilometara južno od Krfa. Prijatno putovanje do njih traje oko 3 sata.  Put su nam dodatno ulepšali stranci koji su na palubi organizovali žurku i uz čiju muziku smo i mi uživali.

Antipaksos je nenaseljeno živopisno ostrvce koje leži 3km južno od Paxosa. Potpuno će vas očarati nestvarno lepa boja vode i belog peska na Antipaksosu. Do plaže na Antipaksosu brod nije mogao prići toliko blizu pa je bilo moguće jedino skočiti u vodu i plivati do plaže. 

Paksos je nešto veći od Antipaksosa, slabo je naseljen i prepoznatljiv po tirkizno plavoj boji vode i čistim plažama. Prošetali smo ovim mondenskim ostrvom, čim smo izašli sa broda naišli smo na taverne koji su bili poređane jedne do drugih, malo dublje kad zađete u gradić naićićete na butike, prodavnice suvnira i kao i kafiće. Mi smo odmorili u jednom prijatnom kafiću i što se tiče cena, za niansu su veće nego na drugim ostrvima u Grčkoj.

Devetog dana našeg obilaska ostrva put nas je odve na krajnji jugu ostrva, prilično udaljeno mesto Kavos. Kavos je potpuno drugačiji od ostatka Krfa, uglavnom prilagođen engleskim turistima.

Kavos ima peščanu dugačku plažu, sa plitkom i toplom vodom, na plaži možete iznajmiti ležajke, suncobrane, uživati u kafićima na plaži ili iznamiti skuter, bananu i ostale rekvizite za sportove na vodi.

U Kavosu sva dešavanja se svode na jednu ulicu duž koje su poređani klubovi i kafići, ali je više ljudi na ulici nego u klubovima. Tu dominiraju mladi Englezi, klinci, tinejdžeri.

Krf je ostrvo koje pruža potpuno jedinstven odmor tokom boravka na njemu, sva mesta na njemu su različita i prelepa.

Detaljni opis nekih od najlepših plaža na Krfu.

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Krf putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *