Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, na obroncima Beljanice na nadmorskoj visini od 220 m. Od Beograda je udaljen 160 km. Put do ovog mesta je solidan regionalan put, osim poslednjih par kilometra koji su po prilično loši.  Kada stignete do vrela neće vam biti žao što ste se malo namučili. Krupajsko vrelo je božanstveno, boja vode ovde je nestvarno lepa i ceo ovaj ambijent nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Kada krenete od parkinga prvo nailazite na restoran Krupajsko vrelo sa domaćom kuhinjom. Specijalitet ovog restorana je pastrmkamada ovde možete poručiti i druge specijalitete ovog kraja: homoljsko jagnje, homoljski sir, kačamak a nude i veliki izbor gotovih i jela sa roštilja. U vreme kada smo mi bili restoran je bio pun. 

Odma pored restorana nalazise ograđeni bazen sa toplom vodom iz termalnog izvora, ulaznica košta 100 dinara. 

 

Nešto dalje od restorana nalazi se i samo krupajsko vrelo. Prilaz do vrela nije baš najbolji svugde u svetu bi se smatrao nebezbednima, mada nas to nije sprečilo da odemo do njega. Krupajsko vrelo izvire iz pećine duboke preko 130 m. Vrelo spada u grupu kraških vrela, a temperatura vode kreće se od 9-11° C. Voda je prilično hladna, al ima i jako hrabrih koji uđu da se okupaju ovde.  

U ovom bajkovitom predelu nema mreže za mobilnu telefoniju, što doprinosi da se osećate odsečeno od modernog, gradskog života.

U okolini Krupajskog vrela nalazi se i Manastir Manasija, Resavska pećina, prerast Kasonje, Vodopad veliki buk, Vrelo Mlave pa eto nekih ideja šta sve možete videti kad ste već na Krupajskom vrelu.

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Krupajsko vrelo”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *