Lefkada ostrvo se nalazi u Jonskom moru. Ostrvo je ime dobilo po grčkoj reči za belo, što se odnosi na litice koje se vide na južnoj strani ostrva. Udaljenost Beograda od Lefkade je 980 km.

Za smeštaj na Lefkadi izabrali smo vilu Bibis u Nidriju, malom mestu koje je 22 km udaljeno od glavnog grada Lefkasa. Nidri ima 1200 stanovnika od kojih se većina bavi turizmom. Ovo mesto ima jednu dugačku glavnu ulicu u kojoj su smeštene taverne, restorani i različiti smeštajni kapaciteti. Uz samo more postoji šetalište gde takođe ima dosta restorana. Nidri ima jednu od najprometnijih luka na Lefkadi sa brodskim vezama sa komšijskim ostrvom Meganisi, Itakom i Kefalonijom.

 

Vodopad u Nidriju, Lefkada
Vodopad u Nidriju, Lefkada

Plaža u Nidriju nije ništa specijalno, uska, mala sa par ležaljki i suncobrana. U odnosu na plaže na ostatku ostrva plaža je obična.

Intresantna stvar u vezi Nidrija je da je je pun Srba, kada uveče šetate glavnom ulicu nemojte se iznenaditi kad čujete srpski jezik sa svih strana a dešava se da iz klubova trešti domaći turbo folk. 

U ovom mestu smo ovišli i vodopad Dimosari, do koga smo išli 3 km peške. Ime vodopada Dimosari je izvedeno od reči Dimos, koji je nekada bilo drevno mesto u kome su pronađene brojne vodenice. Cela priroda na putu do vodopada je prelepa, bogata zelenilom. Vodopad je najbolje videti u prolećnim mesecima, jer u letnjim mesecima se desi da u donjem toku presuši. Na putu do vodopada postoji i jedan kafić, koji je odlično mesto za odmor u prirodi, okružen je drvećem i pruža potpunu tišinu i mir.

 

Tvrđava Agia Mavra
Tvrđava Agia Mavra

Posle dvodnevnog upoznavanja sa mestom Nidri, trećeg dana smo otišli u glavni grad ostrva Lefkas. Lefkas je najveći grad na ostrvu, nalazi se na severoistoku ostrva, na mestu gde je ostrvo najbliže kopnu. Ovo prelepo mesto sa 8000 stanovnika ima različite turistilke sadržaje. Tvrđava Agia Mavra, sagrađena je kao zaštita ostrva od gusarskih napada još davne 1300 godine. U samom centru je pešačka zona u kojoj su načičkane prodavnice, restorani, kafići, suvenirnice jedni do drugih. Nešto dalje os centra nalaze se plaže Kastro, Agios Ianiss, Gira. Mi smo obišli plažu Agios Ioniss koja je par kilometra udaljena od glavnog grada i poznata je po svetskom takmičenju u kitesurfingu. Plaža je pomalo divlja, prostrana sa prelepim peskom i vodom fenomenalne boje. Zbog jačine vetra idealalna je za ljubitelje sportova na vodi.

Plaže Agiofili, Lefkada
Plaže Agiofili, Lefkada

Vasiliki malo mesto na južnoj strani ostrva, koje smo obišli četvrtog dana. U popodnevnim časovima kada se vetar pojača stvaraju se idealni uslovi za surfovanje pa ovde možete videti veliki broj surfera. Ovde ćete pronaći i malu pešaku ulicu sa par prodavnica koja se nastavlja na uličicu uz more sa resotranima i kafićima.

Vasiliki je malo i mirno mesto koje tek poslednjih godina počinje da se turistički razvija. Odavde možete brodićem otići do plaže Agiofili za 6e a možete i peške da se uputite jer plaža je samo 3 km udaljena od mesta Vasiliki. Agriofili plaža je mala, sa belim kamenčićima i kristalno tirkiznom bojom vode. Na plaži postoji bar gde možete kupiti sokove i kafu. 

 

Petog dana smo ovišli ostrvo Meganisi udaljeno 7,5 km jugoistočno od Lefkade. Do ostrva smo došli trajektom iz luke u Nidriju. Meganisi je malo ostrvo svega 22 km² i 2000 stanovnika. Najveće mesto na ostrvu je Katomeri. Tradicionalna arhitektura ostrva, ljubazni meštani, veličanstveni predeli, zeleni pejzaži i kristalna voda ulepšaće vam boravak. Mesto je mirno i nije puno razvijeno turistički, par restorana i ništa više. Zanimljivo je da skoro ispred svake kuće mogu da se vide starije  gospođe skroz u crninin kako sede i pričaju.

Plažu Milos i plažu Kathisma smo obišli šestog dana. Prvo smo autobusom stigli iz Lefkada u Agios Nikitas koje se nalazi 12 km severo-zapadno od Lefkasa. Mesto je malo samo sa jednom ulicom u kojoj je zabranjen saobraćaj i koja vodi direktono do plaže Agios Nikitas. Par taverni, restorana i dve prodavnice je sve što ćete ovde naći.  Odavde možete do plaže Milos stići brodićem za 6e povratna karta ili peške preko brda. Brodic ide na svakih 20 min svaki dan ukoliko nema velikih talasa.

Plaža Kathisma, Lefkada

Plaža Milos je divlja plaza, bez suncobrana, kafića, vodenih sportova. Dugačka je sa sitnim peskom i prelepom bojom vode. 

Plaža Kathisma je prelepa, sa suncobranima, restoranima, kafićima i puna je ljudi. Posebno je popularna među mlađom populacijom jer se u pojedinim barovima organizuju dnevne žurke.

 

Plaža Egremni, Lefkada

Krstarenje do Porto Kaciki i Egremni plaže i obilaska ostrva Skopios bilo je rezervisano za sedmi dan. Prvo mesto koje smo videli na krstarenju je plaža Egremni, zasigurno jedna od najlepših plaža u Grčkoj. Dugačka plaža sa neverovatno lepom tirkiznom vodom i sitnim šljunkom nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Porto Kaciki  je druga plaža koju smo obišli. Ovde nismo stajali, već samo ko je hteo mogao je da se okupa, pauza je trajala oko 20 minuta. Plaža je jedna od omiljenih palaža turista zbog svoje neverovatne lepote, belog sitnog peska, tirkizna boja vode i visokih litica koje je okružuju. 

Put nas je dalje odveo doFiskarda, najsevernije luke na ostrvu Kefalonija. Fiskardo je mondensko mesto, sa nekoliki simpatičnih taverni i restorana u samoj luci, ovde smo imali kraće zadržavanje pa nastavak sledi ka ostrvu Itaka i luci Frikes. Za kraj ovog krstarenja ostalo nam je da vidimo ostrvo Skorpios. Ostrvo je čuveno po tome što ga je Aristotel Onazis, grčki brodovlasnik kupio, pa često ostrvo zovu i Onazisovo ostrvo. Ovaj mali zeleni raj, simbol je luksuza i glamura mi smo imali pristup samo na jednoj plaži, sa kraćim zadržavanjem za kupanje.

Plažu Agios Ioniss, Lefkada
Plažu Agios Ioniss, Lefkada

Koko doći na ostrvo Lefkada: ostrvo Lefkada nema aerodrom. Najbliži aerodrom je u mestu Preveza 30 minuta udaljeno vožnjom do Lefkade ostrva. Aerodrom radi samo leti i prima jedino čartar letove. 

Ostrvo Lefkada je povezano sa kopnom mostom, pa automobilom i kolima se lako može doći. Na ostrvu postoje dve luke Nidri i Vasiliki i odavde idu brodovi do okolnih ostrva.

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Lefkada ostrvo”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *