Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji. Planina je ime dobila po velikom rudnom bogastvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka. Najviši vrh planine je Pančićev vrh sa 2017 m nadmorske visine.

Kopaonik
Kopaonik

Leto na Kopaoniku

 

Planina Kopaonik pruža savršen odmor kako zimi tako i leti. Leti pruža veliki broj sadržaja u kojima turisti mogu da uživaju.

Ljubitelji pešačenja imaju nekoliko pešačkih staza za upoznavanje planine.  Neke od staza su: Duboka, Metođe, Hajdučica, Oštri krš, Jankova bara i Semetečko jezero. Jedna od staza je i staza ka arheološkom lokalitetu Nebeska stolica ili Crkvine. Nebeske stolice ili lokalitet Crkvina je arheološko nalazište iz kasno-antičkog perioda i ranohrišćanskog perioda, nalazi na nadmorskoj visino od 1800 metara. Ovo mesto vam pored neverovatno lepog pogleda ka  Kosovu i Metohiji, pruža i savršeni mir.

Nebeske stolice, Kopaonik
Nebeske stolice, Kopaonik

Za vreme leta na planini radi samo jedna žičara koja vozi do Pančićevog vrha. Vožnja žičarom je 350 dinara. Na vrhu Kopaonika se nalazi mauzolej Josifa Pančića. Čuveni naučnik na Kopaoniku je pronašao retku vrstu omorike (Pančićeva omorika), pa vrh nosi ime po njemu.

Pogled sa Pančićevog vrha, Kopaonik
Pogled sa Pančićevog vrha, Kopaonik

Za ljubitelje adrenalina na raspolaganju je adrenalinski sadžaj – kanjoning, rafting rekom Ibar, paraglajding, vožnja terenskim vozilima i planinski biciklizam. 

Vožnja karta na Kopaoniku
Vožnja karta na Kopaoniku

Novi adrenalinski sadržaj na Kopaoniku je bob na šinama, vožnja karta, zip-lajn i tjubing. Ukoliko izaberete vižnju kartom ili bajsem, žičarom se penjete do Pančičevog vrha pa zatim uređenom stazom se spuštate. Vožnja je prijatna i traje oko 5 minuta. Cena za iznajmljivanje karta i bicikla je 500 din za sat vremena. Za sat vremena možete tri puta da se spustite sa vrha, pa možete kupiti kartu od 1200 din koja obuhvata iznajmljivanje karta ili bicikla plus tri puta vožnja žičarom.

Vožnja bobom je uzbudljiva, ukolikoželite da se vozite bobom za  jednu vožnju za odrasle treba izdvojiti je 450 dinara,a za tri vožnje je 1200 dinara.  Svi ovi sadržaji su jako intresantni i predlažem da svaki isprobate.

Bob na Kopaoniku
Bob na Kopaoniku

Takođe, u ponudi postoji i avantura park, koji se sastoji iz tri celine i ima deo koji je prilagođen  za decu.

Pored gore navedenih sadržaja na Kopaoniku tokom letnjeg perioda možete brati i borovnice. Kopaonik je pun borovnica, dok  šetate uz put ćete naići na veliki broj berača borovnica, možda ćete i sami poželeti i vi da berete.

Kako do Kopanika: Kopaonik je udaljen od Beograda oko 300 km. Do njega se može stići iz dva pravca, istočnog preko Brusa i zapadnog preko Jošaničke banje. 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Leto na Kopaoniku”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *