U podnožju planine Beljanica na 150 km od Beograda nalazi se hidrokompleks Lisine. Hidrokompleks se sastoji od izvora Veliko Vrelo i vodopada Veliki buk. Ovaj netaknuti deo prirode predstavlja predeo izuzetne lepote i privlači veliki broj turista

Vodopad Veliki buk, Lisine
Vodopad Veliki buk, Lisine

 

Vodopad Veliki Buk na rečici Vrelo (pritoka Resave) drugi je po visini u Srbiji sa visinom 20m od njega viši je jedino vodopad na Staroj planini. U podnožju vodopada formirano je malo jezerce. U večernjim satima kad se upale svetla oko vodopada ovo mesto dobije izgled od kojeg zastaje dah.

Do vodopada je lako doći jer postoji uređena staza osvetljena i lepo uređena, sa ogradom i klupicama pored puta.  Uz laganu šetnju od 10 min od vodopada naići ćete i na izvor Vrelo, savršeno mesto za uživnje u prirodi i žuboru vode. 

 

 

U neposrednoj blizini vodopada postoje tri restorana. U svakom od restorana postoji i mogućnost prenoćišta. Restoran Vodopad bio je naš izbor za prenoćište i opravdao je sva naša očekivanja što se tiče i smeštaja i hrane. Tišina i mir su idealne reči za opis ovog mesta. Ukoliko se nađete u nekom od ovih restorana  predlažem da probate pastrmku koja se uzgaja u ribnjacima oko restorana, kao i sir, kajmak,  vruću pogaču ispod sača. 

Okolina vodopada Veliki buk
Okolina vodopada Veliki buk

Intresantno je videti u ovom kraju i Resavsku pećinu koja se nalazi na 15-ak km od vodopada i predstavla jednu od najlepših pećina u Srbiji. Stara je oko 80 miliona godina, dok se nakit u njoj procenjuje na 45 miliona godina starosti. Ranije su za pećinu znali samo čobani koji su se sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Sve do 1962. godine dok jedan od čobana nije otkrio pećinu i te iste godine detaljno je ispitana od strane speleologa. Radovi na uređenju pećine su trajali 10 godina. Pećina je duga je 4,5 km, a za posetioce je uređeno oko 800 m.

Resavksa pećina
Resavksa pećina

Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Temperatura u pećini je konstantna i iznosi 7°C. 
Radno vreme je 09-17h, a ulaznica košta 350 RSD u cenu je uračunata usluga vodiča.

Park minijatura, Despotovac
Park minijatura, Despotovac

Po povratku iz Resavske pećine možete svratiti u muzej minijatura. To je privatni muzej u kojem možete na jednom mestu videti 20 najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne arhitekture. Tu su makete manastira Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Mileševe i Pećke patrijaršije. Pored manastira videćete i srednjovekovne srpske kuće. Ulaznicaza muzej košta 150 RSD.

Manastir Manansija
Manastir Manansija

 

Manastir Manasija je još jedno mesto koje bi svakako trebalo videti. Nalazi se na 2 km severozapadno od Despotovca. 

Manastir Manasija zadužbina je despota Stefana Lazarevića i zidan je u periodu 1407 – 1418 godine. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. Unutra zidina manastira svaki detalj svojom lepotom privlači pažnju posetioca.

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

2 Replies to “Lisine”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *