Grčka ima oko 6000 ostrva koja se nalaze u Jonskom i Egejskom moru, od svih ostrva samo je 227 ostrva naseljeno. Većina ostrva se nalazi u Egejskom moru i mogu se podeliti u sedam grupa. Kikladska grupa ostrva je jedna od njih sa svojih 56 ostrva među kojima su i mali Kikladi.

Male Kiklade često nazivaju i pozadinska ostrva jer se nalaze iza Naksosa. Geografski su locirana između Naksosa i Amorgosa. Grupacija malih Kiklada se sastoji od četiri glavna ostrva Koufonisia, Donoussa, Schinoussa i Iraklia. Takođe, ovaj grupaciji ostrva čine i mnogo manja i nenaseljena ostrva kao što su Kato Koufonisi ili Keros ostrvo koje turisti mogu videti samo iz broda, turizam ovde ne postoji.

Mali Kikladi do pre nekoliko godina su bili potpuno van civilizacije. Tako je bilo sve do 1982 kada dobijaju struju i polako se razvijaju. Ostrva nemaju javni prevoz, uglavnom se sve obavlja peške, mada se može naći poneki mini bus koji vodi putnike od luke do smeštaja ili od plaže do plaže kako bi se turisti upoznali lakše sa ostrvom.  

Koufonisia ostrvo

Koufonisia ostrvo, Grčka
Koufonisia ostrvo, Grčka

Koufonisia je najpopularnije i najveće je ostrvo iz ove grupe ostrva sa 400 stanovnika. Ostrvo je živo samo preko leta posebno tokom Avgusta. Koufonisia je poznata po prelepim plažama i po jedinom selu na ostrvu. Ovo prelepo ostrvo idealno je za sve ljubitelje šetnji. Većina plaža je nudistička a najpoznatije nudističje plaže su Pori, Fanos, Megali Ammos i druge. Na ostrvu je vožnja bicikla izuzetno popularna, mnogi hoteli nude besplatno bicikle svojim turistima kako bi lakše obišli ostrvo. Bicikle možete iznajmiti i na par mesta koja izdaju bicikl po ceni za dan od 4 do 8 evra.

Odma iznad luke je Hora, glavno mesto na ostrvu, malo ali izuzetno lepo. Hora je prepoznatljiva po belim kućama sa plavim prozorima, tipična arhitektura kikladskih ostrva. U ovom malom mestu kroz uske ulice naite na taverne, kafiće, prodavnice suvenira, apoteku, nekoliko privatnih smeštaja i hotel. 

Koufonisia ostrvo, Grčka
Koufonisia ostrvo, Grčka

Iz luke možete uhvatiti brodić koji vas vodi iz Hore do plaže Pori a usput staje na svaku plažu. Cena povratne karte za ovaj brodić je 4 evra.

Kako doći na Kefonisiju: ostrvu nema aerodrom, pa je moguće doći jedino brodom. Brod iz luke Pirej u Atini polazi  3-4 puta nedeljno. Takođe, može se doći brodom sa Skopelitis, Naxos, Amorgos i sa ostalih ostrva iz grupe mali kikladi.

Donoussa ostrvo

Donoussa ostrvo je malo ostrvo, idealno za sve koji vole privatnost i tišinu. Smatra se da je ostrvo Donuostrvo dobilo ime po bogu Dionisu, koji je živeo na ostrvu. Ostrvo je tek u poslednjih nekoliko godina dobilo veći brojs turista, koji biraju baš ovo ostrvo zbog neoštećenih plaža, kristalno čiste vode, arhitekture ostrva.

Donoussa ostrvo, Grčka
Donoussa ostrvo, Grčka

Ostrvo je planinsko sa najvišom planinom Papa. Broj stanovnika ostrva je oko 170 stanovnika.

Smeštaj na ovom ostrvu se može naći u mestu Stavros, koje je ujedno i luka. Pored smeštaja za iznajmljivanje u ovom mestu ima i par restorana.  

Oko ostrva ide brodići koji vodi do plaža, pa je idealan za upoznavanje ostrva. Plaže nude mir i opuštajuću atmosferu. Najpoznatijih plaža su na južnoj strani ostrva Livadi i Kendros plaža.

Kako doći na Donousiju:  Postoji brod koji polazi iz Pireja, luke u Atini koji ide tri puta nedeljno, takođe i sa ostalih ostrva iz grupe mali Kikladi idu brodovi ka Donoussiji, kao i sa Naksosa i Amorgosa.

Schinoussa ostrvo

Schinoussa ostrvo smešteno je između Kato Koufonisije i Iraklije, ovo ostrvo po svom izgledu ne odskače od drugih ostrva iz grupe mali kikladi. Ostrvo je raj za sve koji vole mir, privatnost, odmor daleko od savremene civilizacije. Veliki osamljeni zaliv, mala naselja i divlji pejzaž su sve što poseduje ovo ostrvo. Šetajući oko ostrva naićićete na tradicionalene taverne sa morskim plodovima.

Tri naselja na ostrvu su Hora (Chora), Mesaria, i Mersini (luka). U ovim naseljima živi oko 256 stanovnika. Hora je najveće naselje na ostrvu i udaljeno je oko 1, 2 km od luke. Na ostrvu nema autobusa i taksija.

Schinoussa ostrvo, Grčka
Schinoussa ostrvo, Grčka

Schinoussa je prelepo ostrvo gde god da odete uživaćete. More je kristalno čista pa možete uživati u vodi na nekoj od 18 prelepih plaža na ostrvu, neke od plaža su: Aligaria ,Almyros, Avlaki tou Papa. Sve plaže su na pola sata šetnje od Hore.

Kako doći do Schinoussa ostrva: Iz luke Pirej u Atini ide brod za Schinoussu tri puta nedeljno. Postoje i lokalni brodovi koji kreću sa Skopelitisa, Naxosa, Amorgosa kao i sa ostrva iz grupa mali kikladi.

Iraklia island

Ostrvo Iraklia je najmanje naseljeno ostrvo iz ove grupe ostrva, sa svega 145 stanovnika. Malo selo sa par kuća raspoređenih oko luke je glavno mesto na ostrvu. Ovo ostrvo jedino peške možete upoznati.

Iraklija ostrvo, Grčka
Iraklija ostrvo, Grčka

Plaže na malom ostrvu Iraklija variraju od plaža sa finim zlatnim peskom do šljunkovitih. Za sve plaže je karakteristična kristalno čista voda. Za plivanje je najbolja plaža Livadi na kojoj se nalazi bar na samoj plaži.

 

Kako doći do Irakilje: Postoji brod koji ide iz luke Pirej u Atini tri puta nedeljno do Iraklije. Takođe, do ostrva se može doći brodom sa Skopelitisa  kao i sa ostrva iz grupe mali Kikladi. Ostrva malai kikladi su međusobno povezani i brodom kompanije Small Cyclade line koja pored ostrva iz grupe mali kikladi svraća i na ostrvo Naksos i Amorgos.

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *