Padova je grad u severnoj Italiji u regiji Veneto. Grad se nalazi na reci Bacchiglione, 40 km zapadno od Venecije i 29 km jugoistočno od Vićence. 

Do Padove smo stigli vozom. Železnička stanica u gradu je udaljena je 3 km od najvećeg trga u gradu Prato dela Vale. Do centra možete stići tramvajem ili možete izabrati šetnju kroz prelepe ulice Padove do centra.

Ulice Padove
Ulice Padove

Ulice u Padovi su uske, popločane i prijatene za šetnju sa kafićima, barovima, restoranima i buticima. Pored pešaka na ulicama Padove možete videti i dosta biciklista i ponekog zaljubljenika u trčanje koji džogira.

Italija je pozanta po modi pa i ne čudi onda što se u Padovi mogu naći butici poznatih marki kao što je Gucci, Louis Vuitton, Prada i mnogi drugi. 

Ukoliko se zaputite peške ka centru, prvo nailazite na Park Giardini dell’Arena. Park je blizu železničke stanice i poznat je po tome što  se u njemu nalazi kapela Skrovenji u kojoj su Đotove freske koje predstavljaju jedno od najvećih remek-dela italijanske renesanse. 

Bazilika Svetog Antuna, Padova
Bazilika Svetog Antuna, Padova

Šetajući dalje ka centru simpatičnim ulicama nailazićete na zanimljiva mesta koja će vam privući pažnju. Zasigurno jedna od takvih mesta je i prekrasna Bazilika svetog Antuna.

Bazilika Svetog Antuna je turistički dragulj Padove. Sv. Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, pošto je preminuo u gradu Padovi dobio je naziv Padovanski. Od relikvija u celosti je samo sačuvan jezik. Pored jezika sačuvan je i njegov plašt, ali ne u potpunosti. 

Bazilika Svetog Antuna je veličanstvena kada kročite u nju očaraće vas veličinom. Crkva sadrži brojne umetnine, muzej i baštu pored bazilike. Takođe, ispred bazilike postoje tezgice gde možete kupiti suvenire.

Ispred katedrale se nalazi i fanstastična konjanička skulptura mletačkog generala Gattamelatte koju je izveo Donatello 1453. god.

Nešto dalje od bazilike nalazi se prelepi trg Prato dela Vale. Trg Prato dela Vale je najveći trg u Italiji u centru trga nalazi se malo zeleno ostrvo. Ostrvo Memia okruženo je kanalom oko koga se nalaze dva reda statua. Skulpture predstavljaju velikane Padove, ne samo velikane koji su rođeni u Padovi, već i one koji su ovde proveli neko vreme. U parku ima 78 skulptura među kojima su skulpture Galileja i Petarke. Preko kanala se nalaze četiri mala mosta, a u samom srcu trga nalazi se fontana. Skoro svih 90,000 m² ovog trga prekriveno je zelenilom. Trg je omiljeno mesto kako turista tako i stanovnika Padove.

Trg Prato dela Vale, Padova
Trg Prato dela Vale, Padova

Nedaleko od bazilike Svetog Antuna i trga Prato dela Vale nalazi se botanički vrt. Botanički vrt poznat i kao Orto botanico di Padova, osnovan je 1545. godine i predstavlja najstariji botanički vrt u Evropi. Vrt je prvo bio posvećen uzgoju medicinskih biljaka za proizvodnju prirodnih lekova.Vrt je od 1997. god. upisan na UNESCO popis mesta svetske baštine u Evropi.

Palata della Ragione je još jedno zanimljivo mesto koje bi trebalo videti. Palata je srednjovekovna gradska većnica čija velika dvorana na spratu ima najveći krov bez stubova u Europi. Zidovi velike dvorane su iznutra oslikani alegorijskim freskama. Započeta je 1172. a dovršena 1219. god. s fasadom na tri sprata potpuno ispunjena arkadama, s drevnom pijacom u prizemlju i terasom na trećem spratu. Oko palate se nalazi par kafića gde možete uživati dok posmatrate prelepo okruženje.  

Piazza dei Signori, Padova
Piazza dei Signori, Padova

Na trgu Piazza dei Signori nalazi se više znamenitih građevina, ljubitelji arhitekture će ovde svakako uživati. Takođe, trg ima i dosta kafea pa je u večernjim satima jedno od omiljenih mesta za okupljanje i druženje svih koji borave u ovom prelepom gradu. 

 

Padova
Padova

Padova je poznata i po tome što se u njoj nalazi Univerzitet star skoro 800 godina u kome je predavao Galileo Galilei. Univetzitet je osnovan je 1222. godine i na njemu je 1678. god. diplomirala prva žena u Europi.

U Padovi se još mogu posetiti crkva sv. Justine na trgu Prato dela Vale (najvećem i jednom od najlepših u Italiji) i na primer, eremitski manastir, osakaćen u bombardovanju 1945. Padova je svakako grad koji će vas oduševiti i poželećete da ga obiđete ponovo.

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Padova”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *