Planina Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu oivičena je kanjonom reke Drine, dok joj se ogranci spuštaju ka kremanskoj dolini i dolini reke Đetinje. Pripada grupi Starovlaško-raških planina sa najvišim vrhom Kozji rid (1591 m). Područje planine Tara je 13. jula 1981.god. proglašeno za Nacinalni park i ohuhvata 19.175 ha. Udaljenost Beograda od Tare je 195 km.

Planina Tara je čudesna i stalno vas mami da je volite sve više i više. Mi smo na ovu planinu krenuli biciklama.

Kućica na reci Drini
Kućica na reci Drini

Vožnja biciklom kroz ove predele je potpuno opuštajuća i smiruje. Sve vam se pred očima zeleni od prelepe netaknute prirode u ovom kraju. Po izlasku iz voza na putu ka Tari prva pauza nam je bila u blizuni Bajine Bašte gde smo i prenoćili, pa odmah ranom zorom nastavili put. Na putu smo odmarali u restoranu Vrelo pokraj reke Vrelo koja se jos zove i Godina jer je duga 365 m. Restoran ima baštu iz koje možete odmarati gledajući u reku Drinu. Cene  su ovde pristupačne i možete se dobro najesti za male pare.

Slapovi reke Vrelo
Slapovi reke Vrelo

Odmah iznad restorana Vrelo nalaze se slapovi reke Vrelo. Prirodna lepota ovog predela Srbije ostavlja bez daha.

 

Nastavak puta nas je odveo na jezero Perućac. Perućac je turističko naselje na desnoj obali reke Drine i udaljeno od Bajine Bašte 13 km. Na jezeru postoji jedan hotel, par bungalova i splavova.

Mi smo za smeštaj na jezeru iznajmili splav, nedaleko od hotela (noćenje za 4 osobe je oko 35, 40 e). Boravak na splavu je potpuno fenomenalan, apsolutno uživanje je kad izađete na terasu splava i u tišini posmatrate prirodu dok se splav lagano pomera. Posle celodnevnog odmaranja na splavu, predveče smo otišli do jedinog kafića na jezeru. Ovde čak ni prodavnice nema pa do prve prodavnice potrebna je šetnja nekih 2, 3 km. Plaža je ovde pontonska a voda u jezeru izuzetno je zelena i čista. Izuzev kupanja, ovde se može pecati i iznajmiti kanu ili pedalino.

 

Mitrovac na Tari
Mitrovac na Tari

Posle odmora na jezeru nastavili smo ka Tari, penjanje uz veliki uspon po prilično toplom danu nije bio lak. Smeštaj smo potražili na Mitrovcu u dečijem odmaralištu. 

Mitrovac ima dosta smeštajnih kapaciteta, poštu, prodavnicu, restoran, info centar, dečije odmaralište. Od intresantnih mesta koje smo mi ovde obišli preporučujem Banjsku stenu ili Kozju stenu. Staza do vidikovca na ovoj steni je bez uspona i duga oko 6 km, dobro obeležena, u stvari to je širi šumski put. Duž čitavog puta mogu se naći table na kojima možete naći sve o biljnom i životinjskom svetu na Tari. Mislim da je najslikanije mesto na Tari baš ovaj vidikovac sa koga se vidi Drina i HE Bajina Bašta kao i Bosna preko puta. Vidikovac je opremljen klupama i sigurnosnom ogradom. 

Vidikovac Banjska stena, Planina Tara
Vidikovac Banjska stena, Planina Tara

U isto vreme kada smo na ovom vidikovcu bili, bili su i planinari iz Češke, što govori da je Tara na široko poznata po svojoj neopisivoj lepoti.

Na obilasku Tare nismo preskočili da obiđemo i Tepih livadu, udaljena je 1 km od Mitrovca. Lokalitet tepih livada je deo šumo tresave u središtu rezervata „Crveni potok“ na Mitrovcu. Dok hodate ovde imate utisak da hodate na nečemu jako mekom, kao da uranjate dok hodate.

Kaluđerske bare je naselje na istoku Tare i ima najveću turističku ponudu od svih mesta na Tari. Osim hotela „Omorika“, „Beli bor“ i privatnog smeštaja, postoje prodavnice, restorani, benzinska pumpa, sportski tereni, bazen u hotelu Omorika kao i staze za šetnju. U ovo mesto smo svratili na kratko, i zaista je jako lepo kao i sva mesta na Tari.

Zaovinsko jezero, PlaninaTara
Zaovinsko jezero, PlaninaTara

Sledeće mesto koje smo obišli je Zaovinsko jezero. Ovo veštačko jezero se nalazi u mestu Zaovina i udaljeno je 10 km od Mitrovca. Uz lagan spust biciklom stigli smo na ovo jezero veoma brzo. Jezero je okruženo zelenim brežuljcima obraslim četinarima.

Ovde vlada neverovatan mir jer nema turističkih sadržaja, i pravo je mesto za one koji vole da uživaju u lepotama prirode. Voda je ovde izuzetno čista i zelena. Mi smo se našli ovde i tokom noći jer smo kampovali. Sa ovog mesta pogled ka zvezdama je nestvarno lep, nebo je bilo prepuno zvezda i nigde do sada nisam videla ovoliko zvezda na nebu.

Jezero je gledano odozgo zmajolikog oblika, tačnije oblika zmaja u letu, dubine do 130 metara i u sebi krije jedan bogati živi svet. Ispod ovoga, postoje i četiri manja jezera iz kojih se voda sistemom spojenih sudova može pretakati u veliko jezero. Jedno od tih jezera je i jezero Spajić koje se nalazi sa druge strane brane. Zaovinsko jezero okružuju guste borove šume, proplanci i livade.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

6 Replies to “Tara putopis”

  1. Prelep opis dela Tare koji ste obisli. Ima tamo još dosta toga. Npr vidikovac Oslusa pa vidikovac Biljeska stena mozda i lepši od Banjske stene. Pa selo Jagostica itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *