Ostrvo Santorini podseća na balkon koji visi iznad Egejskog mora,sa prelepim pogledom na kalderu. Kombinacija je svega prirodnog bogatstva, istorije, slikovitog izgleda, moderne i minimalne arhitekture, infrastrukture i kosmopolitskog izgleda.

Ostrvo Santorini
Ostrvo Santorini

Grad Fira je glavni grad ostrva. U gradu postoje dve luke. Nova i stara. Nova luka je dosta veća od stare i iz nje možete autobusom  za 2,2 e doći do Fire. Ukoliko iz broda izađete u staru luku iz nje će vam trebati da pređete 587 stepenika do Fire. Ukoliko niste ljubitelj hodanja iz luke možete da iznajmite magarca koji će vas za 5 e odvesti do Fire ili kupiti kartu za žičaru koja vas za 7 e vozi do grada.

Žičara u Firi
Žičara u Firi

Fira je moderan grad, izgrađen u 19  veku. Predstavlja miks kikladske i venecijanske arhitekture. U centru Fire naći ćete apsolutno sve: taverne, restorane, barove, kafiće, noćne klubove, hotele, prodavnice luksuzne robe i zlatare. 

Fira, Santorini
Fira, Santorini

Imerovigli je živopisno selo udaljeno 2 km od Fire, smešteno na 300 metara nadmorske visine, sa prelepim pogledom na vulkan.  Između ova dva mesta postoji put koji uz laganu šetnju prelazite za 20 min.

Imerovigli, Santorini
Imerovigli, Santorini

U Imerovigliju se nalazi srednjovekovno naselje i zamak Skaros iz 13. veka. Skaros je do 18. veka bio glavni grad Santorinija, a onda su se bogati rimokatolici koji su tamo živeli preselili u Firu.

Staza od Skarosa će vas odvesti do Theoskepasti crkve, koja je sazidana u steni, sa pogledom koji ostavlja bez daha. Još jedna crkva u Imerovigliju je Panagia Maltesa. U ovoj crkvi se organizuje veliki broj venčanja za sve mladence širom sveta, pa je ovaj deo Santorinija i poznata kao veoma romantično mesto za odmor.

Ovaj deo Santorinija poseduje veliki broj luksuznih vila sa bazenima na terasi. Takođe, Imerovigli poseduje i veliki broj taverni, restorana, barova, hotela i soba za iznajmljivanje. U glavnoj, uskoj ulici naći ćete i prodavnice sa velikim izborom različitih vrsta suvenira.

 

 

 

Oia je najslikanije mesto na ostrvu koje se proteže skoro 2 km duž severne ivice kaldere. Poznato je po belim crkvama sa plavim kupolama i šarmantnim tradicionalnim kikladskim kućama uklesanim u steni na vrhu litice. Ovo mirno mesto puno luksuznih hotela i vila omiljeno je destinacija za medeni mesec mnogim parovima širom sveta.

Oia, Santorini
Oia, Santorini

Oia je poznata i po fantastičnom zalasku sunca koje okuplja veliki broj turista u želji naprave savršenu fotografiju.

Na ostrvu Santorini postoji oko 250 crkvi a samo u Oii ima 79. Najpoznatija među njima je crkva Svetog Nikolaos Peramataris. 

 Crkva Svetog Nikolaos Peramataris
Crkva Svetog Nikolaos Peramataris

Oia ima dosta restorana, kafea, zlatara i prodavnica ručno rađenih suvenira. U večernjim satima ovo mesto je puno turista iz svih krajeva sveta, pa u pojedinim ulicama možete naići i na gužvu. 

Akrotiri je jedno od najpoznatijih praistorijskih naselja, nalazi se na južnoj strani ostrva. U blizini ovog mesta nalaze se tri plaže u nizu: crvena, bela i crna i do njih možete doći brodićem za 5 evra.

Crvena plaža, Santorini
Crvena plaža, Santorini

Kamari je tipično turističko meseto sa dugim šetalištem pored mora. Udaljen je 9 km od glavnog grada, i do njega se stiže za 15-ak minuta. Duž glavne ulice  u Kamariju poređan je veliki broj restorana, kafića,  prodavnica i hotela.

Kamari, Santorini_
Kamari, Santorini_

Plaža u Kamariju je duga sa crnim šljunkom i lepo je uređena, sa ležaljkama i sunocbranima za iznajmljivanje čije su cene sa malim variranjima uglavnom slične, oko 14 e za dvoje. Postoji varijant da u pojedinim restoranima iznad plaže naručite nešto od hrane i pića i dobijete u tom slučaju besplatno ležaljke.

Plaža Kamari, Santorini
Plaža Kamari, Santorini

Kako stići na ostrvo Santorini: Postoje dva načina za dolazak na Santorini. Prvi je avionom. Međunarodni aerodrom Santorini, poznat i kao Tira aerodrom, nalazi se na istočnoj strani ostrva u blizini sela Kamari. Drugi je brodom. Iz luke Pirej u Atini kreće brod do Santorinija i vožnja traje od 5-8 sati. Cena karte za prevoz trajektom je od 36€ po putniku, pa naviše, u zavisnosti od smeštaja na samom trajektu, vrste trajekta i kompanije. Za automobil morate doplatiti 65€-90€.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *