Skijatos je Grčko ostrvo u Egejskom moru, jedno je od četiri ostrva iz grupe Sporadi. Ostvo je malo, ukupna površina je 50 km2  sa oko 6000 stanovnika. Glavni grad ostrva je Skijatos. Udaljenost Beograda od Skijatosa je 890 km.

Čim smo stigli na ostrvo, otišli smo smeštaj koji smo našli u Megali Ammosu. Ovo mesto je od grada Skijatos udaljeno oko 1 km postoje dva puta do grada iz ovog mesta. Prvi je magistralom, kraći al ne i bezbedniji i drugi put kroz uske uličice iznad mora. 

Uličica u gradu Skijatosu
Uličica u gradu Skijatosu

Glavna ulica je uvek puna ljudi, posebno noću. Radnje se ovde otvaraju oko 9 i rade do kasno u noć. U svakoj sporednoj ulici od ove možete naći po koju radnjicu. Kada iz glavne ulice pođete prema luci naićičete na kafiće i taverne poređane jedna do drugo, a uz samou obalu kad krenete desno naićićete i na klubove i diskoteke koji poćinju sa radom oko ponoći. Cene pića ovde su malo jače pa za dva piva daćete 10 e, ali sve to naravno zavisi i gde ćete sesti, ovde ima toliko kafića, pa i cene variraju.

Odmah pored luke je poluostrvo, koje ima dosta klupa sa kojih možete preko dana da posmatrate more i brodiće koji odavde kreću na izlete po Skijatosu.

Pogled na grad Skijatos

Ostrvo Skijatos ima 64 plaže koje se uglavnom nalaze od grada prema zapadnoj strani ostrva poređane jedna do druge. Do svake plaže ide autobus koji kreće iz grada Skijatosa i ide na svakih 15-tak minuta. Problem sa autobusom je taj što kada se vraćate sa plaža a ne uđete na prvoj stanici (Kukunarius plaža) šanse da sednete su vam nikakve u periodu od 17 do 20 jer tada se uglavnom svi vraćaju sa plaža. Cena karte zavisi od kilometraže pa do 8 km je 1,6 e a preko 8km cena je 2,2e. 

Mi smo naš obilazak ostrva krenuli od plaže Megali Amos. Od svih plaže na ostrvu ova plaža najmanje nam je privukla pažnju, uska je i peskovita u pojedinim delovima malo je šljunkovita, par ležaljki  i suncobrana, takoreći ništa specijalno.

Sledeća plaža koju smo obišli je Banana bič. Plaža je peskovita, opremljena leželjkama i suncobranima  sa kafićima iz kojih se čuje glasna muzika. Na ovoj plaži postoje kafić u kojem se organizuju dnevne žurke. Pošto je blizu ove plaže na nekih 1,5 km plaža Kukunarius mi smo istog dana obišli obe plaže.

Kukunarius plaža je peskovita i dugačka oko 2 km a niz obalu oblika polumeseca je šuma kamenog bora koja deli more od slatkovodnog Strofilijas jezera. Kukunarijes je ujedno i zadnja stanica (broj 26) lokalne autobuske linije. Plaža je opremljena ležaljkama, suncobrnima, kafićima sa dosta hlada.

Narednog dana smo obišli Agio Eleni plažu. Do ove plaže smo došli tako što smo prvo stigli do Koukunarijusa i odatle peške do Agio Eleni plaže, udaljenost je nekih 1,2 km pa uz laganu šetnju brzo se stiže. Plaža je peskovita i okružena borovima, opremljena je ležaljkama i suncobranima od trske, terenom za odbojku. Takođe na plaži postoji i kafić. Voda je tamnija i izuzetno čista. Pošto je ova plaža malo izolovanija, nema gužve, pa ko ne voli buku ovde je idealno.

Agio Eleni, Skiatos
Agio Eleni, Skiatos

Sledeće dve plaže koje smo obišli istog dana zbog njihov međusobne blizine su Tzaneria i Kanapica. Do prve se dolazi kad siđete na 11-oj stanici gradskog autobusa a do druge na 12-oj stanici.Tzaneria je mala plaža prekrivena peskom. Ima ležaljke i suncobrana, na njoj možete naći veliki izbor sportova na vodi kao i školu ronjenja. Kanapici plaža se nalazi u prirodnoj uvali, sa sitnim peskom i bistrom vodom. 

Manastir Evangelistria, Skijatos
Manastir Evangelistria, Skijatos

Sledećeg dana našeg boravka na ostrvu vreme je bilo tmurno, pa smo odlučili da obiđemo manastir Evangelistria (blagovesti), koji se nalazi 5 km severno od grada Skiatosa, usred područja bogatog vegetacijom, ispod Karaflizanakie, najvišeg vrha na Skiatosu. Do ovog manastira smo došli mini busem koji polazi iz grada Skijatosa, cena povratne karte je 4 e. Izgradnja manastira je počela 1794 godine, a završena 1806 godine. Dvorište manastira je prepuno različitog, raznobojnog cveća. U dvorištu manastira postoji crkveni muzej, gde posetioci mogu videti retke knjige i rukopise iz 17 veka, srebrne i drvene krstove, vizantijske ikone, kao i jevanđelje iz 18 veka. Takođe u dvorištu postoji mala radnjica u kojoj možete kupiti ikone, brojanice kao i različite suvenire. Kada izađete iz manastira naićićete na kafić u kojem možete popijeti grčku kafu uz fenomenalni pogled ka moru. 

Plaža Ksanemos, Skijatos
Plaža Ksanemos, Skijatos

Sledećeg dana smo obišli plažu Ksanemos koja nam se prilično dopala i koja se nalazi na 2 km udaljenosti od grada Skijatos. Plaža je peščana u nekim delovima i šljunkovita, nema naročitog sadržaja osim jednog kafića i par suncobrana i ležaljki. Slabije je posećena pa možete da uživate u miru. Pri povratku sa plaže smo zastali pored aerodroma i čekali uzletanje aviona, pored nas ovaj događaj je pratilo sigurno još nekih 30-ak ljudi koji su, kao i mi čekali da slikaju uzletanje aviona. 

Plaža Lalarija, Skijatos
Plaža Lalarija, Skijatos

Na Skijatos doći a ne videti plažu Lalarija je kao da niste ni bili na Skijatosu. Pa smo mi odlučili da predposlednji dan brodićem iz grada Skijatosa odemo i do te plaža. Na ovu plaže se samo brodićem i dolazi i ostaje se oko dva sata. Plaža je fenomenalna sa tirkiznom bojom vode. Fascinantan je i prizor dok joj se prilazi – videćete trijumfalnu kapiju koju je isklesala sama priroda – stena sa lukom. Plaža je šljunakovita, prilično nezgodna za pešaćenje sa belim liticama u zaleđu koje do podneva stvaraju hladovinu. Na plaži postoji tabla na kojoj piše da je zabranjeno uzimanje kamenčića.

Banana bič, Skijatos
Banana bič, Skijatos

Za kraj našeg putovanja smo odlučili da ponovo obiđemo Banana bič, ali ovaj put smo pored ove plaže obišli i Xenia plažu. Xenia plaža okružena je drvećem, sa ležaljkama i suncobranima, sitnim, belim peskom, nema gužve na plaži, tako da je idealna za relaksiranje.

Kako doći: na ostrvo Skijatos se može doći avionom ili brodom. Aerodrom na Skijatosu „Alexandros Papadiamantis“ je udaljen 2 km istočno od Hore, glavnog grada Skijatosa. 

Na Skijatosu postoji jedna luka i ona je u gradu Skijatosu. Brodovi na Skijatos ne voze iz Atine, tako da ukoliko se odlučite za brod on kreće ili iz luke u Volosu (putovanje traje oko 2,5 sati) ili  Agios Konstantinos (putovanje traje oko 1 vremena).

Skijatos je prelep i svakako vredi da se vidi. 

Pratite me i na društvenim mrežama

2 Replies to “Skijatos ostrvo”

  1. Najzanimljivije ostrvo u Grčkoj, malo a ima sve što je potrebno, i lepe plaže, i lep grad Skijatos i Bananistas klub za mlade i dnevne žurke…svaka preporuka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *