Sofija glavni grad Bugarske je jedan od najstarijih glavnih gradova u Evropi. Grad se ranije zvao Serdika, današnji naziv glavnog grada Sofija znači mudrost.

U prestonici Bugarske, Sofiji možete videti nekoliko veoma važnih i impresivnih zgrada kao što su: katedrala Aleksandra Nevskog, ruska crkva, crkva Svetog Đorđa, crkva Svete Sofije, nacionalno pozorište „Ivan Vazov“ i parlament Bugarske. 

Hram Aleksandra Nevskog, Sofija

Sve znamenitosti su smeštene u užem centru, pa ćete moći lako i brzo sve da obiđete peške.

Početna tačka našeg upoznavanja grada je hram Aleksandra Nevskog. Hram je izgrađen u čast ruskih vojnika koji su poginuli u borbi za oslobođenje Bugarske od Turske vladavine.  Hram je građen između 1882. i 1924. godine, a posvećen je Svetom Aleksandru Nevskom. Smatra se  jednim od najvećih pravoslavnih hramova u svetu i može da primi 10.000 ljudi. 

Zbog veličine hrama, zlatne kupole na hramu mogu se videti iz svih krajeva Sofije i predstavljaju reper turistima, te se turisti često prema njima mogu orjentisati.

 

Spomenik caru Samuilu, Sofija
Spomenik caru Samuilu, Sofija

Ispred hrama se nalazi grobnica neznanog junaka, posvećen svim izginulim bugarskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.  Malo dalje, nalazi se i veliki bronzani lav i spomenik caru Samuilu (vladao od 997. do 1014), velikom bugarskom vladaru koji je po Balkanu poosvajao sve što se moglo poosvajati.

Dalje smo nastavili do glavnog obeležlja grada, spomenika svete Sofije smeštenog u samom centru grada. Spomenik je podignut 2000. godine, postavljen je na mestu porušenog spomenika Vladimiru Leninu.  Visina statue  dostiže 24 m i napravljena je od bakra i bronze. 

U blizini spomenika Svete Sofije nalaze se važni verski objekti jedan pored drugog pravoslavna crkva, islamska džamija, jevrejska sinagoga i katolička crkva.

Džamija Banja Baša izgrađena 1576. godine tokom osmanske vladavine, a ime koje u prevodu znači „mnogo kupatila“ je dobila zahvaljujući činjenici da je sagrađena na mestu prirodnih termalnih izvora. 

Crkva Svete Sofije je  izgrađena u 6. veku, ispod temelja crkve nalazi se muzej.  Sofijska sinogoga se takođe nalazi u blizini.

Ruska crkva je skraćeno ime za crkvu Svetog Nikole Čudotvorca, prelepu građevinu sa pet upadljivih, pozlaćenih kupola. Crkva je podignuta krajem 19. i početkom 20. veka, za potrebe ruskih emigranata u Sofiji. 
 
Crkva Svete Nedelje, Sofija
Crkva Svete Nedelje, Sofija
 
Crkva Svete Nedelje locirana je u samom srcu grada. Pretopostavlja se da je crkva sagrađena u 10. veku.
U ovoj crkvi su izležene mošti našeg kralja Milutina, koja se po njegovim moštima još naziva i crkva svetog Kralja. Mošti su prenete oko 1460.godine iz sela Trepča u Srbiji, za vreme epidemije kuge. 
 

Najzanimljiva ulica, koju svaki turista obiđe je Bulevar Vitoša koji je dugačak i proteže se od palate pravde do planine Vitoše. U ovoj ulici možete naći brojne kafiće, restorane kao i prodavnice domaćih i stranih brendova. Ukoliko niste ljubitelj kupovine odmorite u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata i uživajte u veoma pristupačnim cenama.

Bulevar Vitoša, Sofija

Na početku bulevara Vitoša nalazi se zgrada suda koja predstavlja jedan od spomenika bugarske građevinske umetnosti koja tesno povezuje staru sa novom arhitekturom u celokupnoj slici grada. Ispred zgrade suda nalaze se dva lava. Inače, skulpture lava možete videti na razlišitim mestima u gradu i predstavljaju simbol grada.

Još jedna zgrada koja privlači pažnju svojim izgledom je narodno pozorište Ivan Vazov. Pozorište nosi ime poznatog bugarskog pisca. Smešteno je u centru grada u blizini prelepog parka Gradska gradina.

Nacionalno pozorište Ivan Vazov, Sofija
Nacionalno pozorište Ivan Vazov, Sofija

Sofija je veoma zelena prestonica u kojoj možete uživati u velikom broju lepih parkova. Borisova gradina je najveći park u kome se nalazi jezero, mnogo statua kao i dva stadiona Stadion Vasil Levski i stadion bugarske armije.

U prestonici Bugarske, možete na različitim mestima vidite ostatke koje su Turci tokom njihove vladavine na ovim prostorima ostavili. To se može videti po hrani i slatkišima koje zaista imaju velikog udela u bugarskoj nacionalnoj kuhinji kao što su: rahat lokum, baklave, na svakom koraku se prodaju đuneri itd.  Ako se odlučite za neku standardnu bugarsku hranu onda naručite:  šopsku salata ( stanovnici Sofije – Šopi),  supu tarator i roladini. 

 

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Sofija”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *