Solun putovanje

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj u kojem živi 1.104.766 stanovnika. Ovaj prelepi grad na Egejskom moru osnovao je kralj Kasandar 316. godine pre nove ere, njegova supruga bila je Tesalonika polusestra Aleksandra Velikog i nezakonita kći kralja Filipa II. Filip II je na dan rođenja svoje nezakonite kćeri Tesalonike ostvario pobedu u Tesaliji i svoju kćer nazvao Tesalonika, odatle i naziv Tesaloniki. („Thessaly“ i „niki“ što u prevodu znači „Tesalijska pobeda“). 

Grad Solun je doživeo nesreću 1917. godine kada je pretrpeo požar neviđenih razmera u kome je izgorelo pola grada, koji je u to vreme bio sagrađen od drvenih zgrada. Samo nekoliko dana nakon požara, vlada na čelu sa Venizelsom je objavila da neće dozvoliti obnovu grada kao što je bio do tada već su želeli da stvore novi grad prema urbanističkom planu. Plan je uklonio istočnjački izgled grada i danas Solun prestavlja moderan grad koji privlači veliki broj turista.

Solun je udaljen od Beograda 640 km i izuzetno je popularan među srpskim turistima koji letuju u Grčkoj, posebno na Halkidikiju. 

Naše putovanje kroz Solun započeli smo sa Aristotelovog trga, glavnog trga u gradu. Aristotelov trg se nalazi na Niksi Aveniji i izlazi na šetalište uz obalu Egejskog mora. Na levoj strani trga nalazi se „Electra Palace Hotel“ sa pet zvezdica, dok se na desnoj strani trga nalazi pozorište „Olympion Theatre“. Aristotelov trg je omiljeno mesto stanovnika Soluna pa je prepun i preko dana i u večernjim satima. Na trgu se nalazi par kafića koji vam nude fantastičan pogled na more uz malo jače cene pića.

Kada od Aristotelovog trga krenete uz obalu mora Niksi avenijom naići ćete na niz luksuznih stambenih zgrada, restorana i kafića. Kafići uz obalu su poređani jedni do drugog i pružaju prelepi pogled na more. Najbogatiji kvartovi u gradu su najbliži obali mora a kako se penjete ka brdu, tako zgrade i prodavnice postaju skromnije i manje.

Šetajući uz obalu naići ćete na Belu kulu, simbol grada Soluna. Bela kula je cilindričnog oblika, visine 33,9m i prečnika 22,7m sa šest spratova.

Bela kula, Solun
Bela kula, Solun

Bela kula je kroz istoriju menjala nazive i namenu. U početku se zvala Kula Lavova, kasnije Utvrđenje Kalamarije, a potom Kula Janjičara, Krvava Kula, Kula mučeništva. Današnje ime je dobila krajem XIX veka, kada je jedan osuđenik obojio spoljašnjost kule krečom, u cilju sopstvenog oslobođenja. Bela kula je imala odbrambenu funkciju, pošto je obuhvatala jugoistočnu kulu gradskog utvrđenja, bila je i vojno odmorište. Takođe, koristila se i kao zatvor za teške zatvorenike i osuđenike na smrt, ali i kao mučilište. Na vrhu Bele kule se nalazi fantastičan vidikovac sa pogledom na grad.

U blizini Bele kule nalazi se Gradski Arheološki Muzej koji poseduje veliku kolekciju vrednih eksponata uključujući i neverovatnu dragocenost kao što je grobnica Filipa Makedonskog koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Takođe, muzej poseduje eksponate koji oslikavaju istoriju grada od praistorije pa sve do Rimskog perioda.

Nedaleko od Bele kule je mesto sa kojeg svakih pola sata kreću brodovi koji prave krug uz obalu i čiji je ulaz besplatan uz konzumaciju  pića, vožnja nije duga ali je dovoljna je da se uživa u pogledu kako na more, tako i na samu obalu Soluna.

Spomenik Aleksandra Makedonskog, Solun
Spomenik Aleksandra Makedonskog, Solun

Dalje uz obalu nalazi se spomenik Aleksandra Makedonskog. Aleksandar Makedonski je bio kralj Makedonije od 336-323 godine pre nove ere. Spomenik je visok 6 m i prikazuje  Aleksandra na konju. Ovaj deo Soluna sa stazom uz obalu je idealan za opuštanje, šetnju, trčanje i biciklizam,.

U neposrednoj blizini spomenika naići ćete na lepu fontanu, kao i na još jedan simbol grada – čuvene „Solunske kišobrane“.

Za svakog turistu iz Srbije je nezaobilazno da obiđe i srpsko vojničko groblje na Zejtinliku. Zejtinlik je dobio ime po turskoj reči za ulje (zejtin). Na prostoru gde je danas groblje, u doba otomanske imperije bila je pijaca za prodaju ulja (zejtina). Iako je prestala prodaja zejtina na tom prostoru, naziv se održao među lokalnim stanovništvom do Prvog svetskog rata.

“Zejtinlik”- Srpsko vojničko groblje, Solun
“Zejtinlik”- Srpsko vojničko groblje, Solun

 Solun ima nekoliko crkava koje se ubrajaju među najlepše u vizantijskom svetu: Sveta Sofija, Dvanaest apostola, crkva Proroka Elije, Sveti Pantelejmon.

Najpoznatija crkva u gradu je Crkva Svetog Dimitrija. Sveti Dimitrije je zaštitnik grada. Crkva datira iz vremana Vizantijskog carstva kada je Solun bio drugi po veličini grad u Vizantiji odmah posle Konstantinopolja (Carigrada). Crkva se nalazi na listi svetske kulturne baštine od 1989. godine. Nažalost crkva je razorena 1917. u Velikom solunskom požaru, ali je restaurirana između 1926. i 1948. godine.

Solun
Solun

Pored prelepih spomenika, muzeja, crkava u Solunu ima i zanimljivih mesta za ljubitelje kupovina. Ulica paralelno sa Niksi Avenijom je jedna od omiljnih među kupoholičarima prepuna je butika i prodavnica, kako grčkih tako i onih svetski poznatih, poput H&M, Zara, Mark Spencer, Sephora, Rolex, Chopard, Tommy Hilfiger…

Grad Solun nudi mnogo toga da se vidi, zato svakako ukoliko vas put navede u Grčku, Solun nikako nemojte propustiti da vidite.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

2 Replies to “Solun putovanje”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *