Temišvar je treći po veličini grad u Rumuniji sa 319.279 stanovnika. Leži na reci Begej. Temišvar je poznat kao kulturni, obrazovani i trgovački centar zapadne Rumunije. Udaljenost Temišvara od Beograda je 156 km.

Temišvar se naziva još i „Malim Bečom“, jer je dugo bio pod Habzburgovcima, i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentom podseća na stari deo Beča.

Temišvar je dobio ime po reci Tamiš, iako danas reka Tamiš ne prolazi kroz grad iz razloga što su u prošlosti tokovi reka Begej i Tamiš bili su isprepleteni i povezani pa izgradnjom kanalizacije i obaloutvrde njihovi tokovi su dobili drugačije pravce.

 

Do Temišvara smo stigli vozom iz Beograda, sa presedanjem u Vršcu. Prvo što smo obišli u Temišvaru je staro jezgro grada, izuzetno popularno mesto za okupljanje kako turista tako i domaćeg stanovništva. Staro jezgro grada je sastavljeno iz četvrti sa nekoliko istorijskih trgova i promenada.

U gradu postoji tri velika trga. Prvi je Trg pobede koji je bio naša početna tačka.Trg pobede je svoje ime dobio jer sa ovog trga su počele revolucija u Rumuniji 1989. godine.

Trg pobede
Trg pobede

 Trg je izduženog oblika na jednoj strani trga je Gradska Opera a na drugoj je Rumunska Pravoslavna crkva.

Rumunska pravoslavna crkva posvećena je Svetim trima jerarsima. Crkva ima 11 tornjeva od kojih je najviši, centralni toranj visok oko 96 m.

Trg Pobede se često naziva i Trg Opere, zbog jedne od najpoznatijih zgrada na njemu – Palate kulture. Na Trgu pored zgrade gradske opere postavljene su drvene kućice u kojima se prodaju različiti suveniri. Pored drvenih kućica na trgu ima i nekoliko kafića, menjačnica, pekara, par prodavnica. Na ovom trgu se nalazi i Banatski muzej.

Na trgu se nalazi i kip vučice koja doji Romula i Rema. Ovaj kip je poklon grada Rima iz 1926 godine. Kip vučice u Temišvaru je skinut 1948., a Čaušesku ga je vratio na staro mesto 20 godina kasnije, nameravajući da ga iskoristi kao vizuelni pijun u obnovi odnosa sa Zapadom. Musolini je prvu bronzanu kopiju kipa vučice poklonio Bukureštu još 1906. godine, nova tri kipa su stigla u Rumuniju tokom fašističkog režima 1920-ih: u Temišvar, Kluž Napoku i Targu Mureš. Nadomak kipa nalazi se fontana koja okuplja veliki broj ljudi koji se ovde fotografišu.

Trg slobode
Trg slobode

Sledeći trg koji smo obišli je Trg Slobode, najmanji od tri trga u Temišvaru. Trg Slobode predstavlja vezu između dva veća trga – Trga Pobede i Trga Ujedinjenja. Trg je nekoliko puta menjao ime. Najstariji poznat naziv ovog trga je Trg Parade a ime je dobio zbog brojnih vojnih građevina koje su se nalazile na ovom trgu. Nakon revolucije 1848. i 1849. godine dobio današnji naziv – Trg Slobode. Trg Slobode je podignut od strane Habzburške monarhije u XVIII veku na mestu turske tvrđave koja je srušena. Na sredini Trga Slobode se nalazi spomenik Devica Marija-Jovan Nepomučki. Oko ovog spomenika je manji park, u kome ima dosta klupi gde turisti mogu da odmore.

 

Dalje nas je put odve do trećeg trga – Trga ujedinjena. Ovaj trg je posebno zanimljiv jer se na njemu nalazi srpska pravoslavna crkva, čiji je izgradnja započeta 1745 godine, a završena je 1748 godine.

Trg ujedinjenja
Trg ujedinjenja

Trg je mesto gde se organizuju sve značajne otvorene manifestacije u gradu. Trg ujedinjenja je građen u baroknom stilu, jako lep, ima uređenu zelenu površinu, a u samom centru trga nalazi se spomenik Svete Trojice sa fontanom. Takođe, i na ovom trgu ima par kafića i bašta koje predstavljaju omiljeno mesto za odmor i opuštanje u Temišvaru.

Posle obilaska starog jezgra grada uputili smo se prema tržnom centru Iulius Mall. Tržni centar Iulius Mall je blizu centra grada i izuzetno je velik. U ovom tržnom centru se nalaze i brojni restorani i kafići.

Sledećeg dana smo otišli i drugi tržni centar u Temišvaru Bega Šoping Centar. Ovaj tržni centar iako je dosta manji od Iulius Mall-a u njemu možete naćo radnji svetski poznatih marki.

Temišvar nazivaju još i grad parkova, najveći park je gradski park, smešten iza rumunske pravoslavne crkve. Pored gradskog parka postoji i park pravde, park oko katedrale Mitropolitana i Centralni park, zatim park kraljice Marije, botanički i dečiji park.

 
Šetalište uz reku Begej
Šetalište uz reku Begej

Pošto smo mi u Temišvaru bili u Martu kada je sve procvetalo pa je sve izgledalo prelepo. Šetalište je jako lepo uređeno, pored pešačke staze postoji i staza za bicikliste a i ima dosta klupa za predah. Uz šetalište ima dosta parkova a jedan od intresantnijih je park ruža. Park je izgrađen u englskom i francuskom stilu davne 1981. godine, u ovom parku se uzgaja 2000 različitih vrsta, oblika, boja i veličina ruža.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite me i na društvenim mrežama

2 Replies to “Temišvar putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *