Višegrad je grad u istočnom delu Republike Srpske. Grad na obalama reke Rzav i Drine privlači turiste iz celoga sveta, iako je jako mali u njemu ima zanimljivih  mesta koje bi trebalo videti.

Reka Drina je blago Višegrada. Izuzetno čista i prelepe zelene boje predstavlja pravi odmor za oči. Ukoliko se nađete u Višegradu obavezno se provozajete jednim od mnogih turističkih brodića koji voze od mosta Mehmed paše Sokolović do mosta na ušću reke Rzav u Drinu. Cena vožnje je 3 marke. (1 marka = 0,5 evra).

Most Mehmed paše Sokolović je čuveni most na reci Drini, zadužbina je velikog vezira Mehmed paše Sokolovića koji je kao petnostogodišnji dečak odveden u Tursku da bi postao janjičar, elitni vojnik turskog carstva. On će kasnije zahvaljujući svojoj sposobnosti postati oficir osmanske vojske a na vrhuncu svoje moći postaje veliki vezir. Tada izdaje naredbu da se u Višegradu na Drini izgradi most. Gradnja mosta je trajala od 1571. do 1577. godine. Most ima 11 lukova i tokom svoje istorije pretrpeo je brojne nedaće. Godine 2007. u junu je upisan  u UNESCO listu svetske kulturne baštine. 

Najbolji pogled na most možete imati ukoliko sednete u baštu hotela Andrićev konak koji se nalazi uz sam most. Hotel nudi širok izbor nacionalne i internacionalne kuhinje po pristupačnim cenama.

Most na Drini je najbolje opisao nobelovac Iva Andrić u svom romanu „Na Drini ćuprija“ i od tada prva asocijacija na VIšegrad je most i Ivo Andrić. Čuveni pisac je u Višegradu proveo detinjstvo i završio osnovnu školu. Danas u Višegradu postoji bibilioteka Ivo Andrić, spomenik Ive Andrić, kao i kuća Ive Andrić.

Andrićgrad, Višegrad

Po ovom piscu je podignut Andrićgrad poznat i kao Kamengrad koji se nalazi na poluostrvu između reke Drine i Rzava. Andrićgrad je delo poznatog reditelja Emira Kusturice, otvoren je 2014. godine za turiste i nezaobilazno je mesto svakog ko dođe u Višegrad. 

U gradu od kamena nalazi se: crkva svetog cara Lazara, Akademija lepih umetnosti, zgrada opštine, Andrićev institut, bioskop, ćevabdžinica, poslastičarnica, pivnica, restoran „Zlatna moruna“, prodavnica suvenira i još mnogi objekti. 

U Andrićgradu se nalaze spomenici Ive Andrić, Petra Petrovića Njegoša i Nikole Tesle, a nedaleko od Andrićgrada je spomenik Mehmeda paše Sokolović.

 

 

Višegradska banja

Na 5 km od centra Višegrada nalazi se Višegradska banja. Višegradska banja ili banja Vilina Vlas je dobila ime po biljci Vilina Vlas koja raste na ovim prostorima. Do banje ide autobus mada je zanimljivo doći do banje i peške, jer poslednja dva kilometra puta idete kroz prelepe predele okružene zelenilom. U banji se nalazu hotel Vilina Vlas čija voda iz bazena je poznata za lečenje reumatskih, neuroloških, ortopedskih, ginekoloških, gerijatrijskih i oboljenja disajnih puteva, kao i za posttraumatska i postoperativna stanja.  Ukoliko niste gost hotela možete ići na bazen, cena ulaznice je 4 marke i preporučljivo je da u vodi budete samo jedan sat. Okolina hotela je zasuta gustom borovom šumom koja smiruje dušu i telo a žubor potočića samo upotpunjuje kompletan doživljaj zato obavezno prošetajte okolo.

Kako doći do Višegrada:  Iz Beograda se dolazi magistralnim putem M5 preko Čačka i Užica, ukupne dužine od 280 km.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

3 Replies to “Višegrad”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *