Vlasinsko jezero se nalazi na 346-om km jugoistočno od Beograda na području opštine Surdulica. Jezero je veštačko i najviše u Srbiji, nalazi se na nadmorskoj visini 1211 m. U prošlosti se na ovom mestu nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato sa trskom i samo mestimičnim vodenim površinama i izvorom reke Vlasina. Kada je došlo do izgradnje jezerske brane na području nekadašnjeg Vlasinskog blata koja je trajala je od 1946. do 1949. godine, nastalo je jezero. Jezero je počelo da se puni 9.aprila 1949. godine, da bi 1954. dostiglo pun kapacitet.

Do Vlasinskog jezera se iz Beograda može stići preko Leskovca ili Vladičinog Hana. Od Leskovca Vlasinsko jezero je udaljeno 75 km pravcem preko Vlasotinca, Svoda i Crne Trave, dok  je udaljenost Vladičin Han – Vlasinsko jezero 34 km.

Vlasinsko jezero poznato je po plutajućim ostrvima, koja  su nastala od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu, koji se u velikim parčadima otkinuo sa dna jezera i isplovio. Dva stalna plutajuća ostrva su Stratoriju i Dugi del. Plutajuće ostrvo je jedinstven fenomen, ali je jedinstven i osećaj stajati na njemu. Tlo je mekano, a cela površina ostrva prekrivena je bujnom vegetacijom.

Zbog svoje izuzetne prirodne lepote Vlasinsko jezero će svakog zaljubljenika u prirodu očarati. Okruženo je planinama Gramada, Vardenik i Čemernik. Biljni svet karakterišu retke vrste poput rosulje i maljave breze, a kraj je bogat i vodom, zabeleženo je čak oko 150 izvora.

Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero nema dovoljan broj turističkih objekata i kapaciteta u odnosu na njegov značaj, al svaki turista koji dođe ovde moći će da uživa u miru i tišini ovog mesta. Hoteli i moteli ovde nisu brojni. Blizu obale nalaze se hoteli Vlasina, Jezero i Narcis, zatim odmarališta Vlasinskih hidroelektrana, tu su i vikendice, od kojih je veliki broj kategorisan i izdaje se. 

Do plaže na jezeru redovno patroliraju čamci kojima možete otići, sa lokalnim vodičima, u obilazak jezera kao i do čuvenih plovećih ostrva. Nedaleko od glavne plaže nalaze se prostori za kampovanje. Mnogo kampera tokom leta i vikendom boravi na Vlasinskom jezeru. Za ljubitelje kampovanja na obali jezera su smeštena dva kampa.

Zbog netaknute prirode na Vlasini, prelepih pejzaža ima svugde i svaki pogled je ovde slika za sebe.

Breze na Vlasinskom jezeru
Breze na Vlasinskom jezeru

Od drveća ovde se breza posebno izdvaja. Breza je na Vlasini prirodno nastanjena i to je drugo mesto u Evropi posle Sibirske tajge koje je prirodno stanište breza. 

Na Vlasini postoje označeni putevi koji vode do njenih vrhova. Pored staza za šetnju postoje i trim staze koje su pogodne za sportiste. Obzirom da se Vlasnsko jezero nalaza  na 1.211 n.m.v. treba biti obazriv tokom šetnji na suncu, jer to je ipak „planinsko sunce“ na kojem, zbog razređenosti vazduha, možete izgoreti u roku od 20 minuta.

Na Vlasini postoji nekoliko vidikovaca, jedan od njih je kod crkve Sv. Ilije, do kojeg se stiže neasfaltiranim putem na koji skrećete nedaleko od pijace.

Vlasinsko jezero je lepo videti kako leti tako i zimi. Pošto je klima izuzetno prijatna, leta su kratka, suva i sveža, a zime su hladne i sa snegom.

Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezero

Najtoplije je u avgustu, kada temperatura vode bude oko 20 stepeni, pa se može plivati. Tokom zime jezero je uglavnom zaleđeno, pa se može klizati po njemu. Debljina leda na Vlasinskom jezeru je od 30 do 40 centimetara, a zimi se, u proseku, zadrži oko mesec dana. 

Zbog klime i nadmorske visine, Vlasinsko jezero naročito pogoduje osobama koje pate od anemije. Poznato je da boravak na ovom jezeru pozitivno utiče na pušače, astmatičare i sve one koji žele da poprave svoje zdravlje i kondiciju. 

Od sportova na Vlasinskom jezeru ribolov je najpoznatiji. Osim ribolova posetioci mogu da pešače, planinare, voze bicikl, veslaju, jašu konje.

Zaleđeno Vlasinsko jezero
Zaleđeno Vlasinsko jezero

Postoji legenda o Vlasinskom jezeru o postojanju vodenog bika. Pre izgradnje jezera, na tom mestu se nalazio močvarni teren, koji je bio imitacija nepregledne bujne livade u kojoj su nestajala goveda, vlasinski konji i ovce pa čak i vojska. Za vreme prvog Svetskog rata u Vlasinskoj tresavi je nestao ceo jedan bugarski konjički puk. Mistično propadanje vojske i stoke u Vlasinskom blatu bio je povod za stvaranje legende o vodenom čudovištu. Kada je izgrađena brana 1954. godine i priča o čudovištu je nestala.

 

Predlozi gde odsesti na Vlasinskom jezeru:

  1. Vila Best i Vlasinski vrtovi (www.vilabest.rswww.vlasinskivrtovi.com)
  2. Smeštaj Narcis Vlasina (www.narcisvlasina.com)
  3. Apartmani Boni (www.vlasina-apartmani-panda.com)
  4. Apartmani Panda (www.vlasina-apartmani-panda.com)

 

Pratite me i na društvenim mrežama

One Reply to “Vlasinsko jezero putopis”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *