Planina Zlatibor, planina izuzetne lepote nalazi se u zapadnoj Srbiji i njen najviši vrh je Tornik (1.496 m). Zlatibor je poznati turistički centar i klimatsko lečilište u Srbiji. Udaljen je od Beograda 230 km, a od Užica je udaljen 25 km.

Zlatibor
Zlatibor

Postoji nekoliko legendi vezano za ime Zlatibor. Po jednoj se veruje da je planina dobila ime po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali planinu. Po drugoj legendi planina Zlatibor je dobila naziv po bogastvu borove šume, koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Koristili su ovo drvo za građu, ali su od njega pravili katran i luč, koji su prodavali u Šumadiji i Dalmaciji, i za njih je bor bio zlatan vredan. U priči su ga uvek hvalili: „Zlatan je to bor“. Po trećoj legendi planina je dobila ime po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata.

Za sve ljubitelje prirode Zlatibor je pravo mesto za odmor. U samom centru Zlatibora je Obudovačko ili Zlatiborsko jezero.

Obudovačko jezero
Obudovačko jezero

Obudovačko jezero je malo veštačko jezero, izgrađeno 1947. godine. Prostor oko jezera je popločan, postoji staza za šetnju, klupe za odmor i visoki borovi. Ribničko jezero je drugo veštačko jezero na Zlatiboru na 8 km udaljenosti od centra. Jezero je nastalo 1971. godine, pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice. Voda u jezeru je izuzetno čista i bistra.

U samom centru Zlatibora pored jezera ima dosta kafića, a malo dalje od jezera su tržni centar i pijaca. Pijaca na Zlatiboru je izuzetno bogata zlatiborskim specijalitetima i lekovitim čajevima.

Zlatibor se iz godine u godinu sve više izgrađuje, pa sada u strogom centru iznad pijace postoji i avantura park koji nudi zabavu svim avanturistima. U centralnom delu avantura parka nalazi se kafić za odmor posle rekreacije.
Šetnje Zlatiborom  su ono po čemu je Zlatibor poznat među turistima. Mnogobrojne staze nude mogućnost da se vide prelepi predeli Zlatibora koji nisu tako posećeni kao sam centar.

Prirodne lepote Zlatibora
Prirodne lepote Zlatibora

Najpoznatija staza je ona koja vodi do spomenika. Spomenik je podignut streljanim partizanima na mestu gde su nemački vojnici 1941. godine, tokom napada na Užičku republiku pucali na ranjene i nenaoružane partizane. Neke od poznatijih staza za pešake su: staza Kamalj, staza Čigota i staza jedini bor.

Ski centar „Tornik“ se nalazi na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Na samom vrhu Tornika kao i u dnu postoji kafić. Sa vrha Tornika imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Do vrha se može doći i šestosednom žičarom i zaista je jako lepa i prijatna vožnja žičarom. 

U okolini Zlatibora postoje zanimljiva mesta koje bi svako ko dođe na Zlatibor trebalo poseti, neka od njih su: Sirogojno, Šarganska osmica, Stopića pećina, vodopad Gostilje, Kremna i još mnoga mesta.

 

Pratite me i na društvenim mrežama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *